'Braziliaanse president Temer besprak zwijggeld voor corruptie-getuige'

De Braziliaanse president Michel Temer werd op geluidsopnames vastgelegd toen hij zwijgsommen besprak voor een mogelijke getuige in het grootste corruptieonderzoek in de geschiedenis van het land.

De Braziliaanse krant O Globo schreef woensdag dat Joesley Batista, voorzitter van het vleesverpakkingsbedrijf JBS SA, een opname van het bewuste gesprek had overhandigd aan het Braziliaanse Openbaar Ministerie als deel van onderhandelingen over strafvermindering.

Dat werd donderdag aan Reuters bevestigd door drie onafhankelijke bronnen met kennis van het onderzoek.

De betalingen zouden bestemd zijn geweest voor de voormalige voorzitter van het Braziliaanse lagerhuis, Eduardo Cunha, die momenteel een celstraf van vijftien jaar wegens corruptie uitdient.

Volgens O Globo vertelde Batista aan Temer dat hij Cunha meerdere keren had betaald om zijn mond dicht te houden. Temer zou daarop hebben gezegd: "Dat moet je blijven doen, oké?"

Temer ontkende woensdag over zwijggeld te hebben gesproken. In een verklaring zei hij Batista inderdaad te hebben ontmoet, maar dat hun gesprek "zijn functioneren als president niet in het gedrang bracht".

Onhoudbaar

Politiek commentator Danilo Genari van het adviesbureau Distrito Government Relations schetste de mogelijke impact van de onthullingen, als die waar blijken te zijn. "De beschuldigingen maken de positie van Temer onhoudbaar. Zelfs als hij de macht weet te behouden, wat op dit moment onwaarschijnlijk lijkt, zal zijn vermogen om te regeren ernstig zijn beschadigd."

De beschuldigingen aan het adres van Temer maken deel uit van 'Operatie Autowasstraat', het onderzoek naar de grootschalige politieke corruptie rond aanbestedingen van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras.

Tot nu toe zijn meer dan negentig prominente zakenmensen en politici veroordeeld wegens betrokkenheid bij het Petrobras-schandaal. Tientallen congresleden zijn nog onderwerp van het onderzoek, waaronder een derde van de leden van het kabinet van president Temer.

Tip de redactie