Aanhangers van de Turkse president Tayyip Erdogan zijn dinsdagavond in Washington D.C. in gevecht gekomen met tegenstanders van de president, daarbij zouden ook bodyguards van Erdogan zich gewelddadig hebben gedragen.

De vechtpartij ontstond voor de woning van de Turkse ambassadeur in de stad. De politiechef spreekt van een "ernstige aanval".

Elf personen zijn gewond geraakt, waaronder een politieagent. Negen mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, werd woensdag duidelijk.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de gevechten en noemt deze een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Het ministerie heeft de Turkse regering zijn zorgen "in de meest krachtige termen mogelijk" overgebracht.

Een functionaris zei donderdag tegen een verslaggever van The Wallstreet Journal dat twee van de mensen die bij het opstootje gewond raakten agenten van de Amerikaanse geheime dienst (Secret Service) zijn.

Geschopt

In een video die online is geplaatst, is te zien dat mannen in zwarte pakken op de vuist gaan met betogers tegen de Turkse regering. Er wordt geslagen en geschopt terwijl de politie probeert de orde te herstellen. Zeker twee mensen zijn opgepakt, onder wie ten minste één demonstrant.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde dat betogers slogans scandeerden tegen Erdogan, die naar het pand was gegaan na een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Anadolu grepen beveiligers van de president en Turkse burgers in omdat de politie aanvankelijk weigerde op treden.

Anti-Erdogan-protest voor Turkse ambassade Washington escaleert
55
Anti-Erdogan-protest voor Turkse ambassade Washington escaleert