Poetin bereid om inhoud gesprek Trump en Lavrov te delen

De Russische president Vladimir Poetin is bereid de inhoud van het gesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, te delen met Amerikaanse wetgevers.

Dat laat Poetin woensdag in een verklaring over de ophef rondom het gesprek weten. Volgens Poetin heeft Trump tijdens dit gesprek namelijk geen geheimen prijsgegeven, zoals Amerikaanse media maandag beweerden.

Volgens de Russische president wordt Trump tegengewerkt en kan hij niet normaal werken. Anti-Russische sentimenten in de VS beschadigen de relatie tussen beide landen, aldus Poetin.

De Russische president deed zijn uitlatingen in Sotsji tijdens een persconferentie met de Italiaanse premier Paolo Gentiloni. Hij grapte over Lavrov omdat die volgens hem had verzuimd ''niet bestaande geheimen'' door te geven. ''Ik moet hem een reprimande geven omdat hij deze geheimen niet met ons heeft gedeeld. Niet met mij en niet met de Russische geheime dienst. Dat was erg slecht van hem.''

Poetin klaagde verder over ''politieke schizofrenie'' in de VS. ''Het is moeilijk in te schatten waarmee de mensen, die zulke onzin en rotzooi verzinnen, de volgende keer komen. Wat me verbaast, is dat ze de binnenlandse politieke situatie door elkaar schudden, gebruikmakend van anti-Russische teksten."

Kwetsbaar

Maandag schreven verschillende media dat Trump zeer geheime informatie, afkomstig van een kwetsbare bron binnen Islamitische Staat, had gedeeld met Lavrov. De betreffende informatie zou zelfs zo gevoelig zijn, dat deze niet is gedeeld met andere bondgenoten of zelfs binnen de eigen regering.

Trump zou tijdens een onmoeting met de Russen in het Witte Huis hebben opgeschept over de "geweldige informatie" die hij van zijn veiligheidsdiensten krijgt, aldus de bronnen tegenover The Washington Post.

Vervolgens zou de president hen in detail hebben verteld over een stad in het Midden-Oosten, waar Islamitische Staat naar verluidt werkt aan explosieven die kunnen worden verstopt in elektronische apparatuur en zo vliegtuigen kunnen worden binnengesmokkeld.

Het Witte Huis ontkende eerst in alle toonaarden dat er informatie over "bronnen, methodes of militaire operaties" met de Russen was gedeeld.

Lees meer over:
Tip de redactie