
Turkije zal bewapening YPG nooit accepteren
Erdogan uitte geen directe kritiek op het besluit van de Amerikanen. Op 9 mei maakte de VS bekend dat Trump zijn goedkeuring had verleend aan plannen om de Koerdische YPG-militie te bewapenen voor de opmars naar het Syrische Raqqa, door Islamitische Staat (IS) uitgeroepen tot hoofdstad van het Kalifaat.
Voor zijn vertrek naar Washington zei Erdogan dat hij zou proberen Trump van gedachten te laten veranderen over de bewapening van de YPG. De Turkse regering beschouwt de Koerdische militie als een verlengstuk van de PKK, die sinds 1984 een gewapende opstand voert tegen de Turkse regering in Ankara.

Woordvoerder Witte Huis legt uit waarom VS Koerden bewapent tegen IS
Gülen
Een ander strijdpunt tussen de twee landen is de uitlevering van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Turkije achter de mislukte couppoging zat van afgelopen zomer, waarbij het leger probeerde de macht van Erdogan over te nemen. Gülen, die naar de VS is uitgeweken en in Pennsylvania woont, ontkent dat. De Amerikaanse overheid heeft het uitleveringsverzoek van Turkije tot nu toe geweigerd.
Na de ontmoeting van de twee leiders zei Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalim dat de leiders hadden gesproken over "mogelijke stappen tegen FETO", een afkorting van 'Gülenistische Terroristische Organisatie', de naam waaronder het netwerk rond Gülen in Turkije bekendstaat. Kalim zei niets over wat die stappen zouden inhouden.
'Geweldige relatie'
Tijdens een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis werd dinsdag vooral het positieve onderstreept. Trump noemde de Turkse president "een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme".
De golf van arrestaties in Turkije na de mislukte coup van vorig jaar werd niet genoemd door Trump. Zijn voorganger Barack Obama uitte vorig jaar wel stevige kritiek op het harde optreden van de Turkse regering tegen journalisten en academici.
"We hebben tot nu toe een geweldige relatie gehad en zullen die nog beter maken", aldus Trump. Op zijn beurt beschreef Erdogan zijn bezoek aan de VS als "een historisch keerpunt" en prees hij de "uitstekende banden" tussen de twee landen.
Demonstratie
Het bezoek van Erdogan leidde tot rellen bij de woning van de Turkse ambassadeur in Washington. Bij een gevecht tussen demonstranten raakten meerdere mensen gewond en werden twee mensen gearresteerd, liet een woordvoerder van de politie dinsdag weten. De toedracht van de vechtpartij wordt nog onderzocht.