De Amerikaanse president Donald Trump heeft de oud-directeur van de FBI, James Comey, gevraagd om het onderzoek naar zijn voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Dat meldt The New York Times op basis van een memo die Comey schreef kort na het verzoek.

Trump vroeg de inmiddels ontslagen Comey het onderzoek te staken tijdens een gesprek in het Witte Huis in februari, één dag nadat Flynn was teruggetreden. 

In de memo vertelt de oud-FBI-directeur uitgebreid over details van het gesprek met Trump. Het verslag is ingezien door twee mensen die dichtbij Comey stonden, die op hun beurt The New York Times inlichtten. De krant heeft de memo of een kopie daarvan echter niet gezien.

De informatie toont mogelijk aan dat de president zich bemoeide met het onderzoek van de FBI en Justitie die vermeend contact onderzoeken tussen leden van de Trump-campagne en Rusland in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

De Toezichtscommissie van het Huis van Afgevaardigden heeft de FBI dinsdag tot 24 mei de tijd gegeven om alle documenten over de communicatie tussen Trump en Comey aan het Congres te leveren.

Veiligheidsadviseur Michael Flynn, om wie de kwestie draait, moest na amper een maand ontslag nemen toen bleek dat hij vicepresident Mike Pence onjuist had geïnformeerd over zijn eerdere contacten met Russische functionarissen na de presidentsverkiezingen. Daarnaast verzuimde Flynn ook te melden dat hij in 2015 een betaald bezoek bracht aan Rusland en toen onder meer een gesprek had met president Poetin.

'Goed persoon'

Trump zou zich tegenover de voormalige FBI-directeur Comey positief hebben uitgelaten over Flynn, waarna hij verzocht het onderzoek te staken. "Hij is een goed persoon, ik hoop dat je dit kan laten gaan", zou Trump gezegd hebben. Trump stelde daarnaast dat Flynn niets fout gedaan had. 

Comey zou op zijn beurt niet ingegaan zijn op het verzoek van Trump om het onderzoek te staken, maar enkel hebben gereageerd met: "Ik ben het ermee eens dat hij een goed persoon is".

Comey deelde de memo van het gesprek vervolgens met enkele FBI-medewerkers.

Witte Huis

Het Witte Huis ontkent de gebeurtenissen die staan beschreven in de memo. "Ondanks dat de president meerdere malen heeft gezegd dat generaal Flynn een respectable man is die ons land heeft gediend en verdedigd, heeft de president nooit aan Comey of wie dan ook gevraagd om welk onderzoek dan ook te beëindigen", laat een woordvoerder weten.

De memo is "geen waarheidsgetrouwe of nauwkeurige weergave van het gesprek tussen de president en de heer Comey", aldus het Witte Huis.

In een getuigenis voor de Senaat vorige week liet de waarnemend FBI-directeur Andrew McCabe weten dat er geen pogingen waren gedaan om het onderzoek te ondermijnen.

Reacties

Desondanks reageert de Amerikaanse politiek geschokt op de berichten. "Het land wordt op een ongeëvenaarde wijze op de proef gesteld en de geschiedenis kijkt mee", reageerde de Democratische Senator Chuck Schumer op de berichtgeving tijdens een Senaatszitting.

De Democratische Huis-voorzitter Nancy Pelosi zei in een verklaring: "Als deze berichten waar zijn, is de brutale poging van de president om het FBI-onderzoek naar Michael Flynn te stoppen een aanval op de rechtsstaat die fundamenteel is voor onze democratie. In het beste geval heeft president Trump grof misbruik gemaakt van de macht van zijn ambt. In het ergste geval heeft hij de rechtsgang belemmerd."

De Republikeinse Senator Marco Rubio zei dat "er nu niet aan te ontsnappen valt" dat Comey voor het Congres wordt geroepen om een getuigenis af te leggen over de memo. Zijn collega Lindsay Graham sloot zich daarbij aan en vaardigde namens de Senaat een uitnodiging uit aan de ontslagen FBI-directeur. 

Het onderzoek gaat over mogelijke bemoeienis van Rusland met de presidentsverkiezingen in november in het voordeel van Trump, waarvoor zijn campagneteam de opdracht zou hebben gegeven.

Comey

Comey werd een week geleden ontslagen door Trump. Officieel vanwege de manier waarop hij is omgesprongen met het onderzoek naar de privé-mailserver van oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Democraten stellen echter dat Comey het veld moest ruimen omdat hij met zijn onderzoek naar de banden van het campagneteam van Trump met Rusland te dicht bij Trump was gekomen.