Trump vindt dat hij 'alle recht' heeft om informatie te delen met Lavrov

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij "alle recht" heeft om informatie over terrorisme en veiligheid te delen met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Trump reageert daarmee op de beschuldiging dat hij "zeer geheime" informatie heeft gedeeld met de Russen.

Op Twitter schrijft de president dat de bijeenkomst vorige week met Lavrov "open" en "gepland" was. Hij deelde de informatie om "humanitaire redenen", omdat hij Rusland wilde vragen de strijd tegen IS in Syrië op te voeren.

"Als president had ik alle recht om dat te doen", aldus Trump. De president meldt niet of het daadwerkelijk om geheime informatie ging. 

Maandag brachten verschillende Amerikaanse media naar buiten dat Trump tijdens de ontmoeting vorige week "zeer geheime" en "gevoelige" informatie deelde over terroristische bewegingen IS en Al-Qaeda met de minister, waarvan zelfs Amerikaanse bondgenoten niet op de hoogte waren. Hij zou onder meer hebben verteld over een nieuwe techniek waarmee terroristen explosieven zouden kunnen implementeren in laptops om aanslagen te plegen in vliegtuigen.

Het Witte Huis ontkende de berichtgeving vrijwel direct. Voormalige medewerkers van Trump meldden echter dat Trump tijdens de ontmoeting "zijn boekje te buiten ging". Hij zou hebben "opgeschept" en de geheime informatie hebben gedeeld.

Gevaarlijk

Ook Rusland ontkent dat Trump vorige week geheime informatie deelde met Lavrov. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde Russen dinsdag om geen Amerikaanse kranten te lezen. Het ministerie kreeg tientallen vragen over de vermeende informatielek.

"Jongens, hebben jullie Amerikaanse kranten gelezen?", schrijft de woordvoerder op haar Facebookpagina. "Je moet ze niet lezen. Je kunt ze voor verschillende dingen gebruiken, maar lees ze niet. Het is niet alleen schadelijk, maar ook gevaarlijk."  

Geklaagd

De leider van de Republikeinse meerderheid in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, heeft dinsdag over zijn Trump geklaagd. McConnell zei dat "het erg fijn zou zijn als de president meer tijd steekt in de zaken die we proberen te bereiken en minder tijd in andere zaken''. Trump zou voor minder 'drama' moeten zorgen, volgens de 75-jarige senator uit Kentucky.

Comey

De band tussen Trump en Rusland is omstreden. Russische hackers hebben zich mogelijk bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waardoor de uitslag in het voordeel van Trump kan zijn beïnvloed. Contacten tussen leden van het campagneteam met de Russische geheime dienst doen vermoeden dat Trump hiervoor de opdracht gaf.

Het hoofd van de FBI James Comey die het onderzoek leidde naar de mogelijke banden tussen Trump en Rusland, werd vorige week door de president ontslagen. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie