'Syrische regering heeft crematorium gebouwd in gevangeniscomplex'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag bekendgemaakt bewijzen te hebben dat de Syrische regering een crematorium heeft gebouwd in een groot gevangeniscomplex net buiten Damascus.

Volgens Stuart Jones, de waarnemend assistent-minister voor het Midden Oosten, denken Amerikaanse functionarissen dat het crematorium kan worden gebruikt om lichamen te verbranden.

In de bewuste gevangenis, Sednaya, zou de regering van president Assad in de afgelopen zes jaar de massa-executies van duizenden gevangenen hebben uitgevoerd.

"Betrouwbare bronnen zeggen dat veel van de lijken in massagraven zijn begraven", zei Jones, die tijdens een persconferentie luchtfoto's van het gevangeniscomplex toonde.

"We geloven nu dat het Syrische regime een crematorium heeft gebouwd in het Sednay-complex, die de resten van gevangenen kan vernietigen zonder bewijsmateriaal achter te laten."

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde in februari dat er in het complex ten noorden van Damascus per week gemiddeld twintig tot vijftig mensen werden opgehangen. In afgelopen vier jaar zouden tussen de vijfduizend en dertienduizend gevangenen zijn terechtgesteld. 

Veilige zones

 

Jones zei verder dat hij niet hoopvol is over de overeenkomst van de strijdende partijen om 'veilige zones' te creëren. Bij dat akkoord werd bemiddeld door Rusland en het werd gesteund door Iran en Turkije. Jones woonde de gesprekken daarover in de Kazachstaanse hoofdstad Astana eerder deze maand bij.

"Gezien het mislukken van staakt-het-vurens in het verleden hebben we redenen om sceptisch te zijn", zei hij. 

Volgens Jones heeft de regering-Assad luchtaanvallen, chemische aanvallen, buitenrechtelijke moorden, uithongering en andere middelen gebruikt tegen zijn opponenten en de burgerbevolking. Hij bekritiseerde Rusland en Iran, die Assad desondanks blijven steunen.

Tip de redactie