De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag de recente Noord-Koreaanse rakettesten unaniem veroordeeld en met nieuwe sancties gedreigd.

Het orgaan waarschuwt dat de tests bijdragen aan de ontwikkeling van nucleaire langeafstandswapens en de spanningen in de regio verhogen.

In een verklaring riep de Veiligheidsraad Noord-Korea op "gemeende toewijding aan kernontwapening te laten zien door concrete acties te ondernemen" en werd het belang van de-escalatie op het Koreeanse schiereiland onderstreept.

Verder eist de VN dat Noord-Korea stopt met het testen van raketten en kernwapens. Als dat niet gebeurt, zullen verdere sancties volgen, aldus de Veiligheidsraad.

Veiligheidsraad wil denuclearisatie Noord-Korea na raketlancering
50
Veiligheidsraad wil denuclearisatie Noord-Korea na raketlancering

Rakettest

Noord-Korea lanceerde zondag een ballistische raket die bij Rusland in zee verdween. De raket zou zijn gelanceerd in de buurt van Kusong, in de provincie Pyongan. Na een vlucht van ruim zevenhonderd kilometer landde het projectiel in de Japanse Zee.

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA ging het om de succesvolle test van een intercontinentale ballistische raket die een zware kernkop kan dragen. Het Zuid-Koreaanse leger bestrijdt niet dat de test succesvol was, maar zei maandag dat uit analyse blijkt dat het een raket was die enkel geschikt is voor de middellange afstand.

Tiende test

Het is al de tiende keer dat Noord-Korea een raket heeft gelanceerd sinds Donald Trump president van de Verenigde Staten is. Al sinds 2006 gelden sancties tegen Noord-Korea, omdat het land diverse kernproeven heeft gehouden en twee langeafstandsraketten heeft gelanceerd.