'Trump deelde geheime informatie met Russische minister Lavrov'
De president deed dat vorige week tijdens de ontmoeting met Lavrov en de Russische ambassadeur Sergei Kisljak in Washington, stellen huidige en voormalige regeringsmedewerkers tegenover Amerikaanse media, waaronder The Washington Post.
De kennis die Trump deelde met de Russen was afkomstig van een Amerikaanse bondgenoot, die afspraken met de VS heeft over het delen van informatie.
De betreffende informatie zou zelfs zo gevoelig zijn, dat deze niet is gedeeld met andere bondgenoten of zelfs binnen de eigen regering. De informatieverstrekker had de VS geen toestemming gegeven om het materiaal te delen met Rusland.
Het besluit van Trump om dit toch te doen, heeft er mogelijk voor gezorgd dat de VS het risico loopt om een belangrijke bondgenoot te verliezen die kennis heeft over Islamitische Staat en al-Qaeda, aldus bronnen tegen The Washington Post.

Trump beschuldigd van delen geheime informatie met Russische minister Lavrov
Ontkenningen
De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Herbert McMaster zei maandagavond (plaatselijke tijd) op een persconferentie dat tijdens de ontmoeting tussen Trump en de Russen niet werd gesproken over zaken die niet publiek bekend waren. Volgens McMaster klopt er niets van de verhalen in de media.
Ook de Amerikaanse minister Jeff Sessions (Justitie) liet weten dat Trump met de Russen "geen bronnen, methoden of militaire operaties" besprak.
"Tijdens de ontmoeting tussen president Trump en minister van Buitenlandse Zaken Lavrov werd een breed scala aan onderwerpen besproken, waaronder de gedeelde inspanningen en bedreigingen met betrekking tot contra-terrorisme. Tijdens die uitwisseling werd de aard van specifieke dreigingen besproken, maar ze bespraken geen bronnen, methoden of militaire operaties", aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson in een verklaring.
Afgedwaald
Volgens The Washington Post en Buzzfeed News zou Trump tijdens het gesprek met de Russen juist zijn afgedwaald en zou hij opgeschept hebben over zijn gedetailleerde kennis van nieuwe terroristische dreigingen. "Ik heb geweldige informatie", zou Trump hebben gezegd.
Daarna zou hij specifiek hebben gesproken over het gebruik van explosieven, die zijn verstopt in laptops in vliegtuigen.
''Trump heeft meer informatie gedeeld met de Russen dan wij hebben gedaan met onze bondgenoten", citeerde de krant een betrokken functionaris. Zo zou hij Lavrov en Kisljak hebben verteld over berichten uit Jemen waaruit blijkt dat al-Qaeda en andere jihadistische groepen erin slagen explosieven te maken die in metalen platen in laptops kunnen worden verstopt en moeilijk te detecteren zijn.
Naar verluidt werkt de VS aan een laptopverbod buiten het ruim in passagiersvliegtuigen afkomstig uit verschillende Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk.
Kritiek
Als Trump inderdaad gevoelige informatie deelde met de Russen, is dat waarschijnlijk niet tegen de regels: de Amerikaanse president mag in de meeste gevallen zelf besluiten welke informatie wordt vrijgegeven.
De onthullingen leiden tot kritiek van zowel de Democraten als van leden van Trumps eigen Republikeinse partij. De Republikeinse Senator John Warner schreef maandag op Twitter: "Het in gevaar brengen van bronnen en methoden is niet te verantwoorden, zeker niet tegenover de Russen".
Dick Durbin, nummer twee van de Democraten in de Senaat, oordeelde ook hard over Trump. "Deze handelwijze van de president is niet alleen gevaarlijk, het is roekeloos. Het is roekeloos dat hij gevoelige, zeer geheime informatie deelt met de Russische buitenlandminister en ambassadeur."
Geluidsopnames
De kwestie rond het gesprek met Lavrov is niet de enige waarvoor Trump momenteel onder vuur ligt. De president leek in een bericht op Twitter afgelopen vrijdag de ontslagen FBI-directeur James Comey te bedreigen. Trump waarschuwde Comey dat hij "maar beter kan hopen dat er geen 'opnamen' van onze gesprekken zijn voordat hij gaat lekken naar de pers!"
Comey werd vorige week ontslagen omdat hij volgens Trump niet goed functioneerde. Het ontslag deed veel stof opwaaien, omdat de FBI-baas ook betrokken was bij een onderzoek naar de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De president zou aan Comey hebben gevraagd zich "loyaal" te tonen tegenover Trump in onderzoek. Comey weigerde dat.
Maandag herhaalde woordvoerder Sean Spicer wat hij vorige week vrijdag ook zei: het Witte Huis weigert te zeggen of er daadwerkelijk geluidsopnames van het bewuste tussen Trump en Comey bestaat. Sommige Democratische congresleden hebben gezegd dat zij Trumps vervanger voor Comey zullen blokkeren totdat er duidelijkheid is over de opnames.