Macron en Merkel willen samen EU hervormen

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen intensief gaan samenwerken om de Europese Unie te hervormen. 

De leiders kondigden maandag op een gezamenlijke persconferentie in Berlijn aan te gaan werken aan een "routekaart" met noodzakelijke maatregelen.

De Duitse en Franse regeringen zijn van plan in juli, na de Franse parlementsverkiezingen, rond de tafel te gaan zitten om te overleggen over belangrijke vraagstukken. Het doel is onder meer om de eurozone weerbaarder te maken tegen crisis. Merkel stelde dat Europese verdragen eventueel aangepast kunnen worden.

Ook Macron stelde zich op dat punt constructief op. "In het verleden was het onderwerp verdragswijziging taboe in Frankrijk. Dat zal niet langer het geval zijn", beloofde de president tijdens het eerste buitenlandse bezoek sinds zijn beëdiging.

'Historisch'

Macron zei verder dat Duitsland en Frankrijk op een "historisch" punt zijn beland. De opmars van het populisme in Europa zou het noodzakelijk maken dat de twee landen intensief samenwerken. "We hebben meer pragmatisme nodig, minder bureaucratie en een Europa dat onze burgers beschermt", aldus de Franse president.

Macron wil overigens niet alleen de EU hervormen, maar beloofde ook in eigen land "ingrijpende hervormingen" door te voeren. Hoeveel hij armslag hij daarvoor heeft zal onder meer afhangen van de uitslag van de parlementsverkiezingen in juni. Zijn beweging is momenteel nog niet vertegenwoordigd in het parlement.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie