Spanje kan 'vegan streaker' oppakken om verstoren stierenvechten

Een rechtbank in Madrid heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd tegen Peter Janssen, beter bekend als de vegan streaker. De Spaanse politie kan de dierenactivist oppakken voor het verstoren van stierengevechten in dat land.

De politie kan Janssen aanhouden zodra hij voet zet op Spaanse bodem, meldt NRC maandag. Volgens de krant riskeert Janssen mogelijk een hoge boete of een celstraf.

De activist zelf lijkt niet onder de indruk. Tegen de krant zegt hij zich door niemand tegen te laten houden. Janssen was volgens eigen zeggen zelfs nog in Spanje deze week. Als bewijs hiervoor maakte hij een foto waarop hij met de Spaanse krant El Mundo in zijn handen staat.

Janssen maakt onderdeel uit van de Vegan Strike Group. In Spanje sprong hij al 21 keer een stierenvechtarena in, zo zegt hij zelf. In andere landen deed hij dit vijf keer. Dit kwam hem in de meeste gevallen op een boete te staan.

Advocaat

Een Spaanse stierenvechtersorganisatie nam een advocaat in de arm, die erin slaagde om de rechtbank te overtuigen om het opsporingsbevel tegen Janssen uit te vaardigen. Volgens de advocaat heeft Janssen het stierenvechten veel schade toegebracht en moet de Nederlander zich daarvoor verantwoorden.

Janssen laat in een reactie tegen NRC weten dat hij alweer nieuwe acties voorbereidt in Spanje. "Ik stop pas als zij stoppen met het doden van de stieren." Ook is hij van plan zich bij de Spaanse justitie te melden.

Janssen zat in Nederland al eens een celstraf uit voor het vrijlaten van nertsen op een fokkerij in het Zeeuwse Stavenisse in maart 2009.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie