Hevige beschietingen in grote Ivoriaanse steden

In de Ivoriaanse steden Abidjan en Bouaké zijn maandag hevige beschietingen losgebarsten. Waarschijnlijk heeft het leger de aanval geopend op de muitende soldaten die de afgelopen dagen door de twee steden trokken.

Ook zondag was het leger van Ivoorkust in de havenstad Bouaké bezig met een operatie om de "orde te herstellen" na drie dagen van muiterij.

De onrust ontstond omdat de overheid weigert bonussen te betalen. De muitende militairen weigerden mee te werken aan de eis om de wapens neer te leggen.

Zaterdag sloten muitende soldaten de toegang tot Bouaké, de tweede stad van het land, af. De overheid had gewaarschuwd dat soldaten die zouden gaan muiten streng gestraft zullen worden.

Winkels gesloten

Veel burgers van Bouaké bleven binnen en hielden ramen en deuren van huizen en winkels gesloten terwijl de soldaten zaterdag schietend door de straten liepen. Ook reden ze rond in gestolen auto’s.

Behalve in Bouake waren er ook opstanden van soldaten in vijf andere steden, waaronder de grootste stad Abidjan. De opstand lijkt op een soortgelijke situatie in januari. Toen legden muitende soldaten ook een deel van het land lam.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie