De VS staat op het punt een aantal wapendeals met Saudi-Arabië te sluiten die een waarde vertegenwoordigen van 100 miljard dollar. De onderhandelingen hierover gaan vooraf aan een bezoek van president Trump aan het Arabische land. 

Naast het op handen zijnde akkoord is het de bedoeling dat Saudi-Arabië in de komende tien jaar nieuwe Amerikaanse wapens afneemt voor een totaalbedrag van 300 miljard. 

De nieuwe wapenkoers van het Witte Huis staat haaks op de inspanningen van de vorige president, Barack Obama. Deze wilde de wapenleveranties door Amerikaanse bedrijven juist afbouwen. Dit plan was een reacties op het hoge aantal burgerslachtoffers dat de afgelopen jaren is gevallen bij bombardementen die Saudi-Arabië in andere landen zoals Jemen heeft uitgevoerd.

De VS heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de belangrijkste wapenleveranciers voor Saudi-Arabië. Het land levert onder meer F15-toestellen, communicatie-installaties en raketsystemen aan Saudi-Arabië. De economische relatie van de twee landen is voor een groot deel gestoeld op de militaire samenwerking.