De kapitein van het in 2012 gezonken cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, moet een celstraf van ruim zestien jaar uitzitten. Een hoger beroep dat vrijdag diende, heeft daar niets aan veranderd. 

De Italiaan kreeg eerder al zestien jaar en een maand gevangenisstraf opgelegd voor doodslag. Als kapitein van Costa Concordia veroorzaakte hij een ramp door het schip te dicht langs de kust van het Toscaanse Isola del Giglio te laten varen. Hierbij kwamen 32 mensen om het leven.

Uit ontevredenheid over het oorspronkelijke vonnis uit 2015 gingen zowel justitie als de verdediging in hoger beroep. Het Italiaanse hof van beroep bepaalde vorig jaar dat de straf ongewijzigd zou blijven. Tegen dit vonnis ging enkel Schettino in beroep.

De 56-jarige Schettino mocht de beslissing van de hoogste rechter in vrijheid afwachten. Hij wordt naar verwachting vrijdagavond nog naar een cel gebracht. 

Omstreden

De kapitein verklaarde eerder onwaarheden over de toedracht van de ramp. Zo zei hij dat de rots waar het schip tegen voer niet op de kaart stond, maar later gaf hij toe bewust dicht langs de kust te varen om de passagiers en bemanningsleden een plezier te doen.

Het wordt Schettino ook zwaar aangerekend dat hij eerder dan de laatste passagiers het schip verliet. Ten tijde van de ramp waren meer dan vierduizend mensen aan boord.

Timelapse berging Costa Concordia
Timelapse berging Costa Concordia