Amerikaanse Senaat akkoord met nieuwe handelsvertegenwoordiger voor NAFTA

Donderdag lokale tijd heeft de Senaat ingestemd met een nieuwe handelsvertegenwoordiger voor de VS. De ervaren advocaat Robert Lighthizer zal een cruciale positie vervullen in de heronderhandelingen over het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (NAFTA) tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Zowel Democraten als Republikeinen stemden in het Amerikaanse Senaat in met zijn benoeming. Nu kan de regering-Trump de formele heronderhandelingen met de buurlanden in gang zetten. De president moet ook het Congres dan officieel op de hoogte stellen van zijn intentie om de voorwaarden opnieuw te overwegen. Die periode van kennisgeving duurt negentig dagen.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland liet in een reactie donderdagavond weten dat ze de uitnodiging voor de nieuwe onderhandelronde niet direct verwacht. "Ambassadeur Lighthizer heeft misschien nog even de tijd nodig om zich in te lezen." 

Handelsvoorwaarden

Veel senatoren hebben vertrouwen in de kennis en kunde van Lighthizer, die in een stemming donderdagmiddag 82 stemmen vóór kreeg, en 14 tegen. Ook veel Democraten, die vooralsnog kritisch zijn over Trumps plannen met de internationale handel, stemden in met zijn benoeming. Ze hopen dat Lighthizer ook de belangen van Amerikaanse arbeiders zal laten meewegen tijdens de onderhandelingen.

Wat Trump precies wil veranderen aan NAFTA, is nog niet duidelijk. Het Witte Huis liet eerder aan Canada en Mexico weten dat de VS zich niet uit het verdrag wil terugtrekken, maar de voorwaarden wil herzien.

Lees meer over:
Tip de redactie