Waarnemend FBI-directeur zal Witte Huis niet inlichten over onderzoek

Waarnemend FBI-directeur Andrew McCabe heeft donderdag tegen het Inlichtingencomité van de Amerikaanse Senaat gezegd dat hij het Witte Huis niet tussentijds zal inlichten over het onderzoek naar de mogelijke banden tussen het team van president Donald Trump en Rusland.

McCabe neemt waar voor de afgelopen dinsdag door de president ontslagen FBI-directeur James Comey, totdat er een vervanger wordt gevonden. 

Hij beloofde de Senaat ook om meteen aan de bel te trekken als iemand zich probeert te bemoeien met het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van vorig jaar, meldt AP. De documenten over het onderzoek zijn veilig, aldus McCabe.

Die mogelijke inmenging van Rusland wordt ook onderzocht door het Inlichtingencomité. 

Volgens McCabe genoot Comey "brede steun" binnen de FBI. Dat staat haaks op de beweringen van het Witte Huis ten tijde van zijn ontslag.

'Niet significant'

Hij is het ook oneens met de mening van de regering-Trump dat het onderzoek naar de mogelijke Russische banden binnen de FBI geen hoge prioriteit heeft. McCabe noemde het een "zeer significant onderzoek". 

Woensdag zei Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders dat het onderzoek "waarschijnlijk een van de kleinste dingen is die de FBI op hun bord heeft liggen".

McCabe weigerde het comité details te geven over het aantal medewerkers dat bij het onderzoek is betrokken, omdat het een openbare hoorzitting was.

Budgetverzoek

Democraten in de Senaat hebben het ministerie van Justitie donderdag gevraagd om details over een mogelijk verzoek om extra budget door Comey.

Hij zou het budgetverzoek hebben gedaan omdat hij meer personeel nodig had voor het onderzoek naar Trump en Rusland. Volgens de Democraten is het verdacht dat hij twee dagen na dat verzoek zou zijn ontslagen.

Het verzoek om meer informatie werd ingediend door Senator Patrick Leahy, lid van het invloedrijke Toewijzingscomité van de Senaat, en Senator Jeanne Shaheen, lid van een panel dat toezicht houdt op het ministerie van Justitie.

'Uitslover'

De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdagmiddag (plaatselijke tijd) tegen NBC dat hij al lang van plan was om Comey te ontslaan, omdat het een puinhoop was bij de FBI.

Trump zei verder dat hij Comey had gevraagd of hij onderwerp van onderzoek was met betrekking tot Russische inmenging bij de verkiezingen. Comey zou toen nee hebben gezegd.

Hij noemde de ontslagen FBI-directeur een "showboat" (uitslover). Trump ontkende nogmaals stellig dat er contacten waren tussen zijn campagneteam en de Russen.

De president sprak zichzelf ook weer eens tegen: vorige week zei hij dat hij Comey ontsloeg op aanbeveling van het ministerie van Justitie. Donderdag zei Trump dat hij het besluit helemaal zelf had genomen, zonder aanbeveling.

'Genoeg middelen'

Zij willen worden ingelicht over "een verzoek om meer middelen dat door de FBI werd ingediend bij het ministerie" en "hoe dat verzoek werd gecommuniceerd van de FBI naar het ministerie, en of vergelijkbare verzoeken werden gedaan bij het Witte Huis".

McCabe zei donderdag dat de FBI volgens hem genoeg middelen heeft om het onderzoek uit te voeren.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie