Senaatscommissie dagvaardt ontslagen veiligheidsadviseur Flynn

Michael Flynn, de ontslagen veiligheidsadviseur van Donald Trump, is woensdag lokale tijd gedagvaard, omdat hij een speciale onderzoekscommissie weigert inzage te geven in bepaalde documenten over zijn relaties met Rusland.

Juist vanwege zijn mogelijk strafbare contacten met Rusland moest Flynn in februari van dit jaar opstappen. De speciale Senaatscommissie onderzoekt of het kamp-Trump contact heeft gehad met Russen om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. President Trump ontkent dat zulke banden bestonden.

Flynn moest in februari, na amper een maand in dienst te zijn geweest, ontslag nemen toen bleek dat hij vicepresident Mike Pence onjuist had geïnformeerd over zijn eerdere contacten met Russische functionarissen na de presidentsverkiezingen.

Daarnaast verzuimde Flynn ook te melden dat hij in 2015 een betaald bezoek bracht aan Rusland en toen onder meer een gesprek had met president Poetin.

Chantage

Maandag legde voormalig overgangsminister van Justitie Sally Yates een verklaring af over de kwestie. Zij had in januari aan het Witte Huis laten weten zich zorgen te maken over mogelijke chantage van Flynn door de Russen.

Om precies uit te zoeken of de entourage van Trump contact had met Rusland, vraagt de Senaatscommissie aan betrokkenen naar alle documenten die daarop betrekking kunnen hebben. Flynn weigert de documenten aan de commissie over te dragen. "In zo'n geval moeten we stappen ondernemen", aldus de Democraat Mark Warner, die lid is van de onderzoekscommissie.

Ontslag Comey

Flynn is de eerste persoon die door Senaatscommissie is gedagvaard in dit onderzoek. 

De dagvaarding komt één dag na het plotselinge ontslag van FBI-directeur James Comey door Trump. Comey gaf leiding aan het onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie