Schrijver Abou Jahjah begint politieke partij in België

De omstreden Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah gaat een nieuwe politieke partij oprichten. Hij liet woensdag weten dat hij dit gaat doen met Ahmet Ko, een politicus die eerder lid was van de linkse partij sp.a.

Abou Jahjah en Ko hebben nog geen naam voor hun partij. Daar willen ze in september mee naar buiten komen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 willen ze meedoen in een aantal Brusselse en Limburgse gemeenten.

Abou Jahjah was eerder oprichter en voorzitter van de al jaren geleden opgedoekte Arabisch-Europese Liga. Ook was hij enkele jaren columnist van de Belgische krant De Standaard. Die nam begin dit jaar afscheid van Abou Jahjah. De krant vond zijn legitimering van een aanslag in Jeruzalem waardoor vier Israëlische militairen omkwamen te ver gaan.

Ko werd vorige zomer uit de sp.a gezet, omdat hij zich na de mislukte staatsgreep in Turkije een fervent aanhanger van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan toonde. Hij heeft al eerder laten weten dat hij een partij wilde oprichten en noemde onder meer de Nederlandse partij DENK als voorbeeld. De partij van Tunahan Kuzu won bij de parlementsverkiezingen in maart drie zetels.

Lees meer over:
Tip de redactie