Republikeinen willen geen extra onderzoek naar Russische link Trump-kamp

De leider van de Amerikaanse Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, wil geen aanvullend onderzoek naar de mogelijke inmenging van Rusland in de presidentsverkiezingen van 2016. Dit voorstel deden de Democraten woensdag.

McConnell zei woensdag dat als zo'n stap wordt gezet, een lopend onderzoek naar de kwestie in het geding komt.

De leider van de Republikeinen in de Senaat reageerde op een oproep van Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat. Die zei dat een speciale commissie onderzoek moet gaan doen naar de mogelijke invloed van Moskou op de verkiezingen.

Volgens Schumer is een extra onderzoek hard nodig, nu president Donald Trump FBI-topman James Comey heeft ontslagen. Het ontslag is omstreden, omdat Comey de leiding had over het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen. Veel Democraten vrezen dat dit onderzoek nu in de doofpot belandt.

Extra geld

Enkele dagen voor zijn ontslag zou Comey nog om extra geld en medewerkers hebben gevraagd voor het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging. The New York Times meldt woensdag dat Comey zich met dit verzoek tot het ministerie van Justitie had gericht.

Drie functionarissen die van het verzoek op de hoogte zouden zijn geweest, zeiden tegen de Amerikaanse krant dat Comey zijn verzoek voor extra middelen had aangekaart bij onderminister van Justitie Rod Rosenstein.

Het was juist Rosenstein die dinsdag liet weten dat het ontslag van Comey verband hield met de manier waarop Comey is omgesprongen met het onderzoek naar de e-mails van oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Rosenstein zette in een memorandum uiteen dat Comey volgens hem niet op eigen houtje had mogen bekendmaken dat Clinton wat hem betreft niet moest worden vervolgd.

Demonstranten

Honderden mensen hebben zich woensdag in de lunchpauze (lokale tijd) verzameld voor het Witte Huis om te protesteren tegen de gang van zaken. Zij eisen volgens The Washington Post een onafhankelijk onderzoek naar de banden tussen het team van Trump en Rusland.

Zij droegen borden met teksten als 'Ho ho ho, Trump has got to go' en 'Fake Billionaire' bij zich. De demonstranten scandeerden de naam Sally Yates, de voormalige openbaar aanklager die onder meer waarschuwde voor het feit dat leden van het Witte Huis contacten met Rusland hadden.

Verbaasd

Trump heeft woensdag verbaasd gereageerd op de commotie rond het ontslag van Comey. Trump schreef in een serie tweets te verwachten dat critici op termijn tot inzicht komen.

"Comey wordt vervangen door iemand die het werk een stuk beter zal doen", beloofde de president in een Twitterbericht. Hij wees erop dat Comey "het vertrouwen kwijt was" van vrijwel iedereen in Washington, onder wie de Democraten. "Als alles weer tot rust komt, zullen ze me bedanken", voorspelde Trump.

De president kreeg een storm van kritiek over zich heen nadat hij de FBI-directeur had ontslagen. Het deed de Democraten en andere critici vermoeden dat sprake was van een doofpotaffaire.

Kritiek

Trump liet blijken niets te snappen van dergelijke kritiek. "De Democraten hebben de meest verschrikkelijke dingen gezegd over James Comey, waaronder het feit dat hij ontslagen moet worden", twitterde hij. "En nu doen ze alsof ze zo verdrietig zijn."

Rusland was volgens het Kremlin op geen enkele manier betrokken bij het ontslag van Comey. "Het was een onafhankelijk besluit van de Amerikaanse president", benadrukte een Russische regeringswoordvoerder volgens persbureau TASS. "Het heeft niets en zou niets te maken moeten hebben met Rusland."

Ook de Amerikaanse vicepresident Mike Pence benadrukte dat er geen verband is tussen het ontslag van Comey en het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging. Pence zei dat Comey de laan uit is gestuurd om het vertrouwen van de Amerikanen in de recherchedienst FBI te herstellen.

Volgens Pence heeft Trump in de kwestie-Comey "doortastend leiderschap" getoond in het belang van de veiligheid van de Amerikanen.

Interne kwestie

De woordvoerder sprak de hoop uit dat het ontslag van Comey geen invloed zou hebben op de relatie tussen Moskou en Washington. "Dit is absoluut een interne Amerikaanse kwestie", stelde hij in een telefoongesprek met journalisten.

De zegsman reageerde op de vraag of de affaire de band tussen de landen kon schaden.

Lees meer over:
Tip de redactie