Meisjes doen aangifte van aanranding tijdens schoolreisje in België

Twaalf meisjes van een school in het Noord-Brabantse Eersel hebben aangifte gedaan van aanranding. De meisjes zitten op het Rythovius College en waren in het Belgische Mechelen voor een schoolreisje. 

Volgens het Openbaar Ministerie in Mechelen zijn er vier daders. Behalve de twaalf meisjes uit Nederland, werden ook vier Belgische meisjes aangerand.

De school bracht dinsdag een bezoek aan museum Technopolis. Daar had de aanranding plaats. De vier jongens, twee van dertien en twee van veertien jaar, hebben volgens de aangifte de borsten en billen van de meisjes betast. De politie heeft hen in het museum geïdentificeerd, maar ze mochten daarna naar huis. Ze zitten op een school in het Vlaamse Boom.

Het viertal wordt op een later moment verhoord. ''Het gaat om aanranding van de eerbaarheid. Het jeugdparket gaat dat onderzoeken en de jongens een gepaste straf opleggen'', zegt parketwoordvoerder Lieselotte Claessens woensdag.

Volgens directeur Chrit Nelissen van het Rythovius College is een aantal meisjes ''lastig gevallen en geïntimideerd'' en ''zijn ze niet allemaal op dezelfde manier bejegend''. De meisjes krijgen sinds dinsdag hulp van de schoolpsycholoog en een vertrouwenspersoon. De school heeft ook contact met de ouders. ''De school geeft hulp en ondersteuning op maat'', aldus Nelissen.

Den Brandt

De jongens zijn leerlingen van de middelbare school Den Brandt in het Belgische Boom, die ook op excursie waren in Technopolis. De school heeft de betrokken leerlingen direct preventief geschorst en heeft daarnaast het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) ingeschakeld.

"Laat het duidelijk zijn dat wij deze gebeurtenissen sterk afkeuren, dit kan niet en past niet in het pedagogisch project waar wij voor staan. Wij zijn dan ook erg geschrokken van deze gebeurtenissen", zegt de directeur van de school Den Brandt Linda Michiels.

"In eerste instantie komt er nu een gesprek tussen de jongeren en het CLB. Op basis daarvan wordt de verdere aanpak besproken. Wij zullen ook op schoolniveau bekijken hoe we preventief met dit thema aan de slag kunnen gaan."

Technopolis

Technopolis-directeur Stephane Berghmans is geschokt. ''We betreuren dit verschrikkelijke voorval ten sterkste'', schrijft het wetenschappelijke 'doe-centrum' in een verklaring. ''Er is absoluut geen plaats voor dergelijke praktijken hier in Technopolis. De daders zijn hier dan ook niet meer welkom. Ons hart gaat uit naar de meisjes, met wie we - als ze bekomen zijn - nog contact zullen opnemen.''

Tip de redactie