De Amerikaanse president Donald Trump heeft FBI-directeur James Comey dinsdag per direct ontslagen.

Trump ontsloeg Comey op advies van minister van justitie Jeff Sessions en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein.  

In een brief aan Comey noemt de president expliciet dat hij ''het zeer op prijs stelt'' dat Comey hem tot drie keer toe heeft laten weten dat de FBI geen onderzoek naar hemzelf doet. Maar dat gegeven verandert niets aan zijn besluit.

Sessions en Rosenstein kwamen tot hun advies nadat Comey vorige week onder ede mogelijk incorrecte informatie naar buiten bracht over de email-affaire rondom Hillary Clinton. De voormalige Demoratische presidentskandidate gaf Comey de schuld voor het verlies van de verkiezingen in november vorig jaar.

Comey meldde vorig jaar vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen dat het onderzoek naar het gebruik van het privémailadres van Clinton zou worden heropend. Eerder was de strafzaak door de FBI echter gesloten.

Eigen houtje

De kritiek die verband houdt met Comey's plotselinge ontslag, komt nu van Republikeinse hoek, de partij van Trump. Zij richten zich op Comey's verklaring dat Clinton niet vervolgd diende te worden, zoals hij vorige week tijdens een hoorzitting in het Congres stelde.

Onderminister van Justitie Rosenstein zet in een memorandum uiteen dat Comey dat volgens hem niet op eigen houtje had mogen bekendmaken. "Het is niet aan de FBI-directeur om zo'n aankondiging te doen", schrijft Rosenstein. Door te verklaren dat de zaak afgesloten diende te worden, ging Comey volgens Rosenstein op de stoel zitten van de minister van Justitie.

Vertrouwen

"De FBI is een van de meest gewaardeerde en gerespecteerde instituten in ons land", aldus de president in een korte persverklaring. Volgens Trump wordt er een nieuwe start gemaakt. Hij noemt het "essentieel" dat het publieke vertrouwen in de dienst weer wordt hersteld. Het vertrek van Comey "markeert een nieuw begin voor ons kroonjuweel van de wetshandhaving''.

Comey stond sinds 2013 aan het hoofd van de politiedienst, hij werd toen aangesteld door Barack Obama. De zoektocht naar zijn vervanger begint direct, laat het Witte Huis weten. Voorlopig staat plaatsvervanger Andrew McCabe tijdelijk aan het hoofd van de FBI.

'Politieke actie'

FBI-directeuren worden voor een periode van tien jaar benoemd, om invloed van de politiek zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Volgens de Democraten is bij dit ontslag dan ook sprake van een politieke actie. Volgens senator Bob Casey moet er een speciaal aanklager komen die het Trump-Rusland-onderzoek op zich gaat nemen.

Daarmee doelt hij op de mogelijke betrokkenheid van Rusland bij de hack van de e-mailserver van Clintons campagneteam. De Democraten vermoeden dat zij mogelijk handelden in opdracht van het campagneteam van Trump.

 ''Schandelijk", vond senator Ron Wyden uit Oregon het ontslag. ''Dit is misbruik maken van je macht", zei Eric Swallwell, lid van het Huis van Afgevaardigden in Californië.

Ontslagbrief

Overigens was de FBI-directeur zelf niet van tevoren ingelicht over zijn ontslag. Terwijl Comey zijn medewerkers toesprak voorafgaand aan een evenement in Los Angeles, vertoonde een tv in die zelfde ruimte een nieuwsuitzending over zijn ontslag. Pas toen zijn medewerkers zenuwachtig heen en weer begonnen te lopen, stopte hij met zijn toespraak.

In een klein kantoor vernam Comey dat het ontslag pure ernst was. Zijn officiële ontslagbrief werd even later op het kantoor in Washington bezorgd.