Duitsland arresteert derde verdachte in 'militaire aanslagzaak'

De Duitse politie heeft een derde man opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij het plan van een legerofficier en een student om een aanslag te plegen, mogelijk op een linkse politicus. 

Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) maakte dinsdag bekend dat de verdachte een 27-jarige Duitser is, die "sterk wordt verdacht van het plannen van een ernstige geweldsdaad tegen de staat vanuit een rechts-extremistische overtuiging".

Het Duitse nieuwsmagazine Der Spiegel meldt dat de verdachte een eerste luitenant bij de Duitse landmacht is.

De opgepakte luitenant, Maximilian T., is een vriend van de hoofdverdachte, Franco A. Hij is dinsdag verhoord door de Duitse militaire inlichtingendienst (MAD) en in de boeien geslagen.

Munitie

Het is nog onduidelijk wat de groep precies van plan was, maar eerder werd een grote hoeveelheid munitie gevonden in het huis van een andere verdachte.

Volgens het OM bereidde het drietal een aanslag voor en wilden zij net doen alsof die was gepleegd door radicale moslims. De namen van voormalig president Joachim Gauck en minister van Justitie Heiko Maas werden aangetroffen op een lijst met mogelijke doelwitten. 

Verlegenheid

Het Duitse leger is ernstig in verlegenheid gebracht door de zaak rond de eerder opgepakte luitenant A. (28). Hij had zich laten registeren als Syrisch vluchteling en was mogelijk van plan een aanslag te plegen. Het leger zou signalen hebben genegeerd dat A. extreemrechtse sympathieën heeft.

De man leverde op een Franse militaire academie een scriptie in waarin hij betoogde dat immigratie kan leiden tot de genetische uitroeiing van westerse volkeren.

De Duitse superieuren van A. besloten hem tegen de regels in alleen een mondelinge waarschuwing te geven, omdat ze vreesden voor zijn carrière.

A. liep later alsnog tegen de lamp op het vliegveld in Wenen. De politie betrapte de militair toen hij een pistool kwam ophalen dat hij had verstopt op een toilet.

Lees meer over:
Tip de redactie