Moon Jae-in voorlopige winnaar verkiezingen Zuid-Korea

Moon Jae-in heeft volgens de voorlopige uitslagen de presidentsverkiezingen in Zuid-Korea met een ruime voorsprong gewonnen, aldus Koreaanse media.

De drie grote televisiestations in Zuid-Korea berekenden dat Moon ruim 41 procent van de stemmen kreeg. Zijn belangrijkste tegenkandidaten kregen zo'n 23 procent van de stemmen. 

De stembussen zijn inmiddels gesloten. De voorlopige opkomst wordt geschat op ruim 77 procent, de hoogste opkomst in zo'n twintig jaar.

De liberale Moon zal de afgezette president Park Geun-hye opvolgen. Daarmee komt een einde aan een lange periode van conservatief leiderschap in het land.

Park werd begin maart officieel door het gerechtshof uit haar ambt gezet wegens beschuldigingen van omkoping. 

Moon deed in 2012 ook mee aan de presidentsverkiezingen, die hij verloor van Park. Zijn belangrijkste taak wordt om het vertrouwen in de politiek en de eenheid in het land weer te herstellen.

Noord-Korea

Daarnaast zijn er hoge verwachtingen dat de nieuwe president toenadering zal zoeken tot Noord-Korea. Moon bekritiseerde openlijk de harde lijn die Park en haar conservatieve regering volgden ten opzichte van het buurland. Volgens hem heeft de halsstarrige houding tot nu toe niet bijgedragen aan een verbetering van de relatie met Noord-Korea.

Mogelijk heeft de president al snel een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump om het nucleaire programma van het communistische land te bespreken.

Lees meer over:
Tip de redactie