Vliegshow oorlogsherdenking in Moskou vanwege slecht weer geschrapt

In Moskou is dinsdag de capitulatie van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Vanwege het slechte weer moest dit jaar de vliegshow van de luchtmacht, een belangrijk onderdeel van het evenement, worden geschrapt. 

De Russische autoriteiten hadden volgens The Moscow Times geprobeerd het luchtruim wolkenvrij te houden met technische snufjes, maar die ruim 1,5 miljoen euro kostende operatie is kennelijk mislukt.

De oorlogsherdenking bestaat traditiegetrouw uit een militaire parade waarbij in het bijzijn van president Vladimir Poetin de nieuwste wapensystemen werden getoond aan het publiek op het Rode Plein. De parade op Overwinningsdag geldt volgens de krant als het grootste openbare evenement in Rusland. 

De ceremonie werd in het verleden bijgewoond door buitenlandse leiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Chinese president Xi Jinping. Dit keer was de president van Moldavië, Igor Dodon, te gast.

Viering

Veel landen vieren het einde van de oorlog op 8 mei, maar in Rusland gebeurt dat een dag later. De Duitse militaire overgave werd vastgelegd in een document dat op 8 mei 1945 werd getekend. Dat gebeurde iets voor middernacht in Berlijn, toen het in Moskou al 9 mei was.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie