Gare du Nord Parijs ontruimd na melding 'gevaarlijke personen'

In de nacht van maandag op dinsdag werd het Parijse treinstation Gare du Nord enkele uren ontruimd tijdens een grootschalige politieactie. Na enkele uren werd de zoektocht naar drie gezochte personen gestaakt.

Het zou gaan om drie mannen wier profielen afgelopen vrijdag aan de Franse inlichtingendienst DGSI waren doorgegeven. In het weekend zouden ze gesignaleerd zijn in Marseille en Bordeaux en werden ze als 'gevaarlijk' omschreven. 

Het drietal zou zich in een TGV bevinden die maandagmiddag richting Parijs vertrok vanuit Valenciennes. Hun signalement werd door een treinconducteur doorgegeven, waarna de trein bij aankomst op Gare du Nord werd doorzocht. Volgens de lokale krant Le Parisien waren zo'n 210 mensen aan boord.

Vanaf een uur of elf 's avonds werd het volledige station geëvacueerd. Treinreizigers werden naar buiten gedirigeerd door gewapende politiemensen. Het station werd gesloten en ook de metro's stopten niet meer bij het noordstation. Veel reizigers meldden op Twitter dat zij een tijd vastzaten in hun trein. 

De politie maakte om iets over 2.00 uur 's nachts bekend dat de 'verificaties' waren afgelopen. Er is niemand aangehouden.

In Frankrijk is sinds november 2015 de noodtoestand van kracht. Rond de presidentsverkiezingen, die zondag door Emmanuel Macron werden gewonnen, golden ook strenge veiligheidseisen. 

Lees meer over:
Tip de redactie