In Hannover is de evacuatie van 50.000 inwoners rond het middaguur voltooid. De inwoners moeten hun huizen tijdelijk verlaten, omdat er in de stad bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt moeten worden.

De politie zette aan het begin van de middag een helikopter met warmtecamera's in om eventueel nog achtergebleven bewoners in het afgesloten gebied op te sporen. 

Als die klaar is kan de explosievenopruimingsdienst beginnen met de ontmanteling van de bommen die vermoedelijk op een bouwterrein liggen.

De politie, met zeshonderd agenten op de been, en brandweer begonnen zondagochtend 9.00 uur met het waarschuwen en wegbrengen van de mensen die uit voorzorg hun woning moesten verlaten. Dat verliep voorspoedig.

Tot de gebouwen die ontruimd moesten worden, horen zeven verzorgingshuizen, een ziekenhuis en een bandenfabriek. De evacués worden elders in de stad opgevangen en vermaakt met onder meer rondleidingen in musea, bioscoopfilms en een recreatieprogramma.

Het openbaar vervoer in, en het treinverkeer van en naar de stad komen volledig stil te liggen. Slechts een keer eerder moest een stad op zo'n grote schaal ontruimd worden vanwege oude bommen. De gemeente houdt online een liveblog bij over de voortgang van het project bij. Ook worden bewoners en geïnteresseerden via sociale media op de hoogte gehouden.

Blindgangers

Tijdens bouwwerkzaamheden werden onlangs zeker dertien blindgangers ontdekt. Vanaf het middaguur wordt begonnen met het opruimen. Naar verwachting duurt het ruimen tot zondagavond. Van één explosief is inmiddels bekend dat deze niet handmatig onschadelijk gemaakt kan worden.

Deskundigen denken dat Duitsland nog lange tijd te maken zal hebben met blindgangers. Van het bommentapijt dat de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog over Duitsland legde zijn ongeveer 250.000 exemplaren door een technisch defect waarschijnlijk niet ontploft.

Tienduizenden vormen nog een sluimerend gevaar in de bodem, soms metersdiep maar ook dicht onder het oppervlak. Het Ruhrgebied en Nederrijn, maar ook grote steden als Dresden, Hamburg of Hannover hebben het meest te vrezen.

Luchtfoto's

Blindgangers worden vooral ontdekt bij bouwwerkzaamheden, maar ook door analyse van historische luchtfoto's. Duitse experts denken dat het opsporen en onschadelijk maken van vliegtuigbommen nog decennia zal duren.

De medewerkers van de explosievenopruimingsdienst bepalen of ze de ontsteking verwijderen of de vondst gecontroleerd tot ontploffing brengen. Dat is een gevaarlijk klus, die in de loop der jaren tientallen levens heeft gekost.