In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn zaterdag tienduizenden in het wit geklede vrouwen de straat opgegaan om te demonstreren tegen president Nicolas Maduro.

Elders in Caracas kwamen in het rood geklede vrouwen bijeen om juist steun aan Maduro te betuigen.

De betogers werden op verschillende plekken in de stad tegengehouden door een linie van politievrouwen en veiligheidstroepen. De vrouwen in het wit probeerden rozen aan te bieden aan diegenen die hen de weg blokkeerden.

Ook zongen de demonstranten het volkslied en schreeuwden zij om vrijheid en nieuwe verkiezingen.

Doden

In het Zuid-Amerikaanse land vonden de afgelopen maand hevige protesten plaats gericht tegen de socialistische president. Het aantal doden dat daarbij is gevallen is inmiddels opgelopen tot 38. Meer dan 1.700 mensen zijn gearresteerd en honderden raakten gewond.

Vrijdag nog overleed een Venezolaanse betoger nadat hij een dag eerder in zijn hoofd was geschoten. Dat gebeurde bij gevechten tussen veiligheidstroepen en demonstranten in de stad Valencia.

Tegelijk staat de Venezolaanse economie op het punt van instorten.

Verenigde Staten

Vrijdag ontving de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Herbert McMaster, de voorzitter van de door de oppositie gedomineerde Nationale Vergadering van Venezuela, Julio Borges.

McMaster heeft de regering van Venezuela gemaand democratische beginselen in acht te nemen. Het parlement en de grondwet moeten geëerbiedigd worden, zo liet het Witte Huis in Washington zaterdag weten.

McMaster en Borges waren het erover eens dat de huidige crisis in het Zuid-Amerikaanse land snel en vreedzaam tot een einde moet worden gebracht. De Venezolaanse regering moet de grondwet naleven, politieke gevangenen vrijlaten, de Nationale Vergadering eerbiedigen en vrije en democratische verkiezingen organiseren.

Politieke crisis in Venezuela
Politieke crisis in Venezuela

Grondwet

Afgelopen week kondigde de socialistische president Nicolás Maduro de vorming van een nieuw soort volksvertegenwoordiging aan die voor Venezuela een nieuwe grondwet moet opstellen. De oppositie ziet in het plan van Maduro een poging een nederlaag bij regionale verkiezingen en presidentsverkiezingen te ontlopen.

De Venezolaanse oppositie wil Maduro tot inkeer brengen. Ze eist vrije verkiezingen, vrijlating van politieke gevangenen, respect voor het parlement en betere verzorging van de burgers, met levensmiddelen en medicijnen.

Maduro stelt dat zijn tegenstanders met hulp van de VS een coup beramen en dat onder hen 'terroristen' zijn en 'moordenaars'.