In China zijn 45 mensen veroordeeld tot celstraffen voor hun rol bij de aardverschuiving in de zuidelijke stad Shenzhen eind 2015. Bij die ramp kwamen zeker 73 mensen om het leven.

De aardverschuiving ontstond door een modderstroom vanaf een overvolle stortplaats, die volgens de autoriteiten al in februari gesloten had moeten zijn.

De modderstroom trof onder meer een nabijgelegen dorp en bedekte een oppervlakte ter grootte van zo'n 380.000 vierkante meter. Ruim tweehonderd mensen waren nodig om het puin te ruimen.

De eigenaar van het bedrijf dat de stortplaats beheerde is veroordeeld tot twintig jaar cel. Onder de 45 veroordeelden zijn verder bijna twintig overheidsfunctionarissen, meldt het Chinese persbureau Xinhua. Ze zijn veroordeeld voor machtsmisbruik en nalatigheid.

Stortplaats

De stortplaats had oorspronkelijk toestemming voor de opslag van 4 miljoen kubieke meter afval en de berg mocht maximaal 95 meter hoog zijn. Toen de aardverschuiving echter plaatshad werd er ruim 5,8 miljoen kubieke meter opgeslagen en kwam de berg tot een hoogte van 160 meter.

Overlevende aardverschuiving China gevonden
Overlevende aardverschuiving China gevonden