De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka heeft vrijdag zijn besluit om af te treden teruggedraaid. In plaats daarvan wil hij minister van Financiën Andrej Babis, zijn belangrijkste politieke rivaal, ontslaan.

Zo wil Sobotka een eind maken aan het conflict in zijn centrumlinkse regering. De premier zei eerder deze week dat hij samen met zijn hele kabinet ontslag zou nemen.

Hij veranderde van mening nadat president Milos Zeman had aangegeven dat hij het ontslag zou beschouwen als dat van Sobotka zelf, niet van het hele kabinet. In dat geval zou de minister Babis zijn post dus behouden.

De sociaaldemocratische premier kondigde zijn verrassende aftreden dinsdag aan, minder dan zes maanden voor de parlementsverkiezingen. Oorzaak van het conflict zijn de beschuldigingen van belastingfraude aan het adres van Babis, leider van de liberaal-populistische coalitiepartner ANO.

Sobotka zei op tv dat hij met die stap een uitweg probeerde te creëren uit de politieke crisis. De Tsjechen gaan op 20 en 21 oktober naar de stembus om de zetels in het nieuwe Huis van Afgevaardigden te verdelen.