De Amerikaanse Senaat heeft donderdag met grote meerderheid het begrotingsvoorstel van bijna 1,2 biljoen dollar (1066 miljard euro) formeel goedgekeurd. Met dat bedrag kan de regering-Trump vooruit tot eind september. 

De president kan nu voor de deadline van vrijdagavond zijn handtekening zetten.

De Senaat ging met 79 tegen 18 stemmen akkoord. Met dit fiat is een 'shutdown' van de Amerikaanse overheid definitief afgewend. Als de Senaat het voorstel had verworpen, was de overheid op slot gegaan en hadden ambtenaren van veel federale diensten niet meer betaald kunnen worden. 

Het akkoord volgt na weken van spanningen tussen Republikeinen en Democraten, nadat president Trump eiste dat de financiering voor zijn controversiële muur tussen Mexico en de Verenigde Staten in de begroting zou worden opgenomen.

Opvallende draai

Trump heeft de afgelopen week een opvallende draai gemaakt. In zijn campagne hamerde Trump erop dat de muur op de grens tussen de VS en Mexico er zo snel mogelijk zou komen en dat Mexico hiervoor zou gaan betalen, hoewel Mexico vanaf de eerste plannen zei dat niet te gaan doen.

De Amerikaanse president beklemtoonde in diverse interviews dat de muur er nog wel komt, maar dat de financiering wat langer op zich laat wachten en dat daarom de plannen iets later dan gepland kunnen worden gerealiseerd.

De Democraten, en een aantal Republikeinen, weigerden met de begroting in te stemmen als Trump de muur in zijn plannen zou meenemen. Er is nu in de begroting wel extra geld voor defensie en andere grensbewaking opgenomen.

Trump: 'Nieuwe begroting VS vooral gericht op veiligheid'
Trump: 'Nieuwe begroting VS vooral gericht op veiligheid'