Onderhandelaars van de Syrische rebellen zijn donderdag al schreeuwend kwaad weggelopen bij de vredesbesprekingen over Syrië in Astana. 

De rebellen besloten donderdag toch aan tafel te gaan, nadat zij woensdag hun medewerking opgeschort hadden vanwege aanvallen die volgens hen door de regeringstroepen van president Bashar al-Assad worden uitgevoerd. Zij eisten dat die zouden stoppen, anders zouden de onderhandelaars van de rebellen wegblijven.

Waarom de rebellen boos wegliepen is niet duidelijk. Het lijkt erop dat zij het eens waren met de tekst van het memorandum, dat werd getekend door Rusland, Turkije en Iran. 

Veilige zones

Het memorandum omschrijft het aanwijzen van veilige zones in Syrië, waar het gebruik van wapens niet is toegestaan en waar humanitaire noodhulp makkelijker wordt toegelaten. Rusland, Turkije en Iran tekenden het document. Rusland zei ook bereid te zijn waarnemers naar die zones te sturen.

Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zullen de veilige gebieden de gehele provincie Idlib en delen van Aleppo, Latakia en Homs beslaan. 

'Positieve stap'

VN-gezant Staffan de Mistura noemde het memorandum donderdag "een belangrijke, veelbelovende, posititeve stap in de juiste richting om het conflict te de-escaleren".

De Russische hoofdonderhandelaar Alexander Lavrentyev zei dat Rusland bereid is nauwer samen te werken met de VS en Saoedi-Arabië om de oorlog in Syrië te beëindigen. 

"Jammer genoeg negeren de Amerikanen nog steeds onze pogingen nauwere militaire samenwerking te bewerkstelligen, maar we blijven het proberen", zei hij. 

Het overleg over de oorlog in Syrië in de Kazachse hoofdstad vindt plaats op initiatief van Rusland, Turkije en Iran. De gesprekken gaan midden juli in Astana verder, zo liet de Kazachse minister van Buitenlandse Zaken weten.