De Republikeinse partij brengt donderdag een wet in stemming in het Huis van Afgevaardigden om Obamacare af te schaffen. Met de wet zal Obamacare herroepen en vervangen worden. Dat zegt de Republikeinse partijleider Kevin McCarthy woensdag. 

Republikeins lid van het lagerhuis van het Amerikaanse Congres, Mark Meadows zei eerder al in een verklaring aan Politico dat hij denkt dat er nu een breed draagvlak is voor een wijziging in de gezondheidszorg, waardoor Obamacare definitief verleden tijd is.

De stemming voor het wetsontwerp is goedgekeurd door de regelcommissie van het Huis van Afgevaardigden waardoor het lagerhuis donderdag gaat stemmen over het nieuwe wetsvoorstel dat Obamacare moet terugdraaien. 

De geplande stemming kan een doorbraak zijn voor de Amerikaanse president Donald Trump, die tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde dat hij zo snel mogelijk een einde zou maken aan de "verfoeilijke" Obamacare.

Sinds de Republikein in het Witte Huis zit heeft hij die verkiezingsbelofte vooralsnog niet kunnen inlossen. Hij kreeg onvoldoende steun in het Congres voor zijn plan.

Een eerste poging in maart om Trumps wetvoorstel voor de gezondheidszorg door beide wetgevende kamers te krijgen mislukte. Nog voordat de stemming kon plaatsvinden werd het wetsvoorstel ingetrokken omdat er binnen de Republikeinse partij te weinig steun was. Dat terwijl de Republikeinen de meerderheid hebben in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. 

Opvallendste cijfers van de eerste honderd dagen van Trump
Opvallendste cijfers van de eerste honderd dagen van Trump

Wetgevers

Het besluit om nu alsnog een stemming te houden komt nadat belangrijke gematigde wetgevers met Trump spraken over Obamacare. Daarbij gaven zij aan dat een aangepast wetsvoorstel wellicht wel op goedkeuring van het Amerikaanse lagerhuis kan rekenen.

De Republikeinse partij is ervan overtuigd dat het nieuwe wetsontwerp  een meerderheid van stemmen zal krijgen. Het wetsverzoek is meerdere malen aangepast om aan de wensen te voldoen van zowel conservatieven als gematigden. De eerste groep wil dat Obamacare volledig verdwijnt. De gematigde groep ziet juist graag dat bepaalde onderdelen van de wet blijven bestaan uit angst voor boze kiezers.

Voordelen

Zij zien de voordelen van de Affordable Care Act, zoals Obamacare officieel heet, die sinds 2010 geldt. Zo kunnen jongeren tot hun 26e levensjaar op het gezondheidsplan van hun ouders blijven. Een ander populair punt van Obamacare is de bescherming van mensen die gezondheidsklachten kregen voordat hun zorgverzekering inging. 

Vorige week zei de regering-Trump dat ze de financiële verplichtingen die een gevolg zijn van Obamacare voorlopig nakomen. Amerikanen met weinig inkomen kunnen dankzij die subsidie hun zorgverzekering betalen.