In navolging van Brazilië maakt ook Mexico zich zorgen over het plan van de Venezolaanse president Maduro om de grondwet te wijzigen. Maduro hoopt zo de politieke en economische crisis in het land aan te kunnen pakken.

Volgens de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken is iedere poging tot het veranderen van de grondwet zonder vrije en eerlijke verkiezingen een aanval op de democratie. Het land stelde zeer bezorgd te zijn over de situatie in Venezuela.

De laatste weken spreken ook meer andere Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen zich uit over de crisis in Venezuela, die leidt tot goederentekorten en hoge werkloosheid.

Bij grote protesten de laatste weken in onder meer hoofdstad Caracas vielen tientallen doden en honderden gewonden. Meer dan duizend mensen van de oppositie zijn al aangehouden. Dat weerhoudt Venezolanen er niet van om te blijven protesteren; ook woensdag gingen er weer mensen de straat op.

Venezolaanse president Maduro wil nieuwe nationale vergadering
Venezolaanse president Maduro wil nieuwe nationale vergadering

Grondwet

Maduro wil een nieuwe nationale vergadering in het leven roepen, die de bevoegdheid heeft om de grondwet te herschrijven. Dit orgaan zal bestaan uit gewone burgers en overheidsmedewerkers die mogelijk op de hand zijn van de regering.

Op deze manier kan het door de oppositie gecontroleerde parlement worden omzeild. Dat verkondigde Maduro maandag op de Dag van de Arbeid voor duizenden aanhangers in de hoofdstad Caracas, meldt AFP. Brazilië stelde eerder op woensdag dat het plan van de Venezolaanse president een poging tot een staatsgreep is.