FBI-baas James Comey heeft woensdag tijdens een hoorzitting van het Congres verdedigd dat hij vlak voor de presidentsverkiezingen melding maakte van een nieuw onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton.

Volgens Comey zou het niet bekendmaken van het onderzoek "het achterhouden van informatie" zijn geweest. De FBI-baas zei dat de gedachte dat zijn bekendmaking invloed zou hebben gehad op de presidentsverkiezingen hem "misselijk maakte".

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton verwijt de FBI dat het nieuws dat het onderzoek was heropend haar de verkiezingen zou hebben gekost. Hoewel Clinton bijna 3 miljoen stemmen meer kreeg, won haar tegenstander Donald Trump toch de verkiezingen.

Het onderzoek van de FBI naar het gebruik van Clintons privé-e-mailadres tijdens haar ambtstermijn als minister van Buitenlandse Zaken was afgerond. In juli 2016 maakte de FBI bekend dat er geen strafrechtelijk onderzoek zou komen naar de e-mails en dat er geen aanklacht zou worden ingediend.

Grootste bedreiging

Toch werd het onderzoek heropend omdat er een paar nieuwe e-mails waren gevonden die aan Clinton konden worden gekoppeld op de server van de Democratische politicus Anthony Weiner.

Comey bevestigde tijdens de hoorzitting op woensdag dat de FBI nog steeds onderzoek doet naar de banden tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland. Hij meldde dit eerder in maart tijdens de vorige hoorzitting van het Congres. Comey noemde Rusland "op dit moment de grootste bedreiging voor de Amerikaanse democratie".

Wikileaks

Klokkenluiderssite Wikileaks lekte in de aanloop naar de verkiezingen een groot aantal e-mails van het campagneteam van Clinton. De mails zijn vermoedelijk onderschept door Russische hackers. Hierdoor kwam onder meer de fondsenwerving van de campagne van Clinton op straat te liggen. Ook bleek dat de leiding van de Democratische partij Clintons tegenkandidaat Bernie Sanders openlijk tegenwerkte, waarna de partijvoorzitter moest opstappen.

Volgens Clinton staat het buiten twijfel dat de Russische president Vladimir Poetin direct betrokken was bij de hack, om zo de verkiezingen in het voordeel van Trump te beïnvloeden. Rusland heeft die betrokkenheid altijd ontkend. De nieuwe Amerikaanse president doet alle onderzoeken en uitlatingen over de banden tussen zijn campagneteam en Rusland af als 'fake news'.

Clinton wijst Poetin aan als schuldige verlies verkiezingen
42
Clinton wijst Poetin aan als schuldige verlies verkiezingen