Noord-Koreaanse staatsmedia hebben woensdag uitgehaald naar China. Volgens persbureau KCNA kan de relatie tussen de landen verslechteren door berichten in Chinese staatsmedia waarin wordt opgeroepen tot strengere sancties vanwege het nucleaire programma van Pyongyang.

Het bericht is opvallend, omdat Noord-Koreaanse media doorgaans geen kritiek uiten op bondgenoot China.

Kritische commentaren uit China lijken de Noord-Koreanen echter in het verkeerde keelgat te zijn geschoten. De kranten die ze publiceerden, staan volgens KCNA bekend als spreekbuizen van de Chinese regering.

"Een serie absurde en roekeloze opmerkingen wordt nu elke dag gehoord uit China. Dat heeft in de huidige slechte situatie alleen meer spanning tot gevolg", aldus KCNA, dat China opriep goed na te denken over de "ernstige gevolgen" van pogingen de relatie te beschadigen.

Noord-Korea: 'Dicht bij kernoorlog met VS'
Noord-Korea: 'Dicht bij kernoorlog met VS'

Bondgenoot

De Chinese regering zit in een spagaat door de aanhoudende kern- en raketproeven van Pyongyang. Peking is formeel een bondgenoot van Noord-Korea, maar staat onder grote Amerikaanse druk om zijn invloed aan te wenden om de nucleaire ambities van dat land te beteugelen.

Noord-Korea lijkt die ontwikkelingen met lede ogen aan te zien. KCNA schreef in het commentaar dat oproepen in Chinese media om het nucleaire programma te ontmantelen een schending vormen van de "legitieme rechten, waardigheid en belangen" van Noord-Korea, dat bovendien "nooit zal smeken" om de vriendschap van China.