De relatie tussen Rusland en Turkije is volledig hersteld. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag na een gesprek met zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan in de Russische stad Sotsji.

De relatie tussen de landen bereikte twee jaar geleden een dieptepunt toen de Turkse strijdkrachten een Russisch gevechtstoestel neerhaalden bij de grens met Syrië. Moskou legde de Turken daarop economische strafmaatregelen op.

Inmiddels is de kou helemaal uit de lucht. "Enige tijd geleden werden onze bilaterale betrekkingen op de proef gesteld", zei Poetin op een persconferentie. "Nu kunnen we met zekerheid stellen dat het herstelproces van de banden tussen Rusland en Turkije is afgerond."

Toerisme

De Russische leider zei verder dat de landen een gezamenlijk investeringsfonds gaan opzetten. Ook is Moskou bereid te helpen bij het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen rond toeristische locaties in Turkije.

Verder lijken ook de meeste sancties op economisch vlak te vervallen. Erdogan stelde tijdens de persconferentie dat is afgesproken alle handelsrestricties tussen de landen te schrappen, met uitzondering van beperkingen op de invoer van Turkse tomaten in Rusland. Die blijven de komende drie tot vijf jaar "in enige vorm" bestaan.

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer