Vermoedelijk honderden mensen zitten vast in een kolenmijn in het noordoosten van Iran, nadat zich in een mijn, vlak bij de stad Azadshahr, een explosie had voorgedaan. Zeker 35 mensen zijn hierbij om het leven gekomen. 

Ruim dertig gewonden zijn in een ziekenhuis opgenomen, een deel met ademhalingsproblemen.  Vermoed wordt dat een ophoping van gas de oorzaak was van de ontploffing. Die deed zich voor toen werknemers probeerden een locomotief te starten na een aflossing van de dienst.

Veel van de slachtoffers die naar het ziekenhuis moesten waren de vastgekomen mijnwerkers in Azadshahr te hulp geschoten. Ze ademden daarbij gas in. 

De hulpdiensten zijn aanwezig. Er wordt geprobeerd zuurstof in de 2 kilometer lange tunnels te pompen. Volgens het Iraanse persbureau Fars zouden nog 350 mijnwerkers vastzitten in de mijn. In de mijn werken doorgaans meer dan vijfhonderd mensen.

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft de minister van werk en welzijn naar de mijn gestuurd om de reddingsoperatie en verzorging van de slachtoffers te coördineren.

Hulpdiensten behandelen gewonden na grote mijnexplosie Iran
38
Hulpdiensten behandelen gewonden na grote mijnexplosie Iran

Steenkool

Vorig jaar werd in Iran 1.68 miljoen ton aan steenkool gewonnen, een stijging ten opzichte van vorige jaren dankzij de versoepeling van de internationale sancties.

Slechts een fractie van de steenkool wordt geëxporteerd; de meeste steenkool gebruikt Iran voor de binnenlandse staalproductie.