De Braziliaanse regering heeft het plan van de Venezolaanse president Nicolás Maduro om de grondwet te laten herschrijven door een speciaal opgezette burgerraad dinsdag een poging tot staatsgreep genoemd.

"Het voorstel van president Maduro voor een nieuwe wetgevende vergadering is een staatsgreep. Het is de zoveelste breuk met de democratie en schending van de grondwet van het land", schreef de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Aloysio Nunes op Facebook.

Volgens Nunes zullen door de president gecontroleerde organisaties de vijfhonderd leden selecteren die een nieuwe grondwet zullen ontwerpen zoals Maduro het wil.

De oppositie in Venezuela heeft het plan voor de grondwetswijziging verworpen. "De Venezolanen willen geen nieuwe grondwet, maar een nieuwe president. Het is absurd dat Maduro een vergadering bijeen wil roepen, terwijl het volk op de straat zijn aftreden eist", zei parlementslid Juan Matheus.

Venezolaanse president Maduro wil nieuwe nationale vergadering
Venezolaanse president Maduro wil nieuwe nationale vergadering

Protesten

In de hoofdstad Caracas demonstreerden oppositieaanhangers opnieuw tegen hun president door blokkades op te werpen in de straten. De betogers gaven daarmee gehoor aan oppositieleider Henrique Capriles die het volk maandag opriep om in opstand te komen en de "coup" van Maduro niet te accepteren.

Net als maandag leidden de protesten dinsdag tot botsingen met de politie, die traangas en waterkanonnen inzette om de betogers uiteen te drijven.

Capriles heeft de Venezolanen inmiddels opgeroepen om woensdag een "mega protest" te houden.

Hooggerechtshof

In het Zuid-Amerikaanse land vonden de afgelopen maand hevige protesten plaats gericht tegen de socialistische president. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven.

In maart van dit jaar nam het hooggerechtshof de macht van het parlement over, waardoor de oppositie monddood werd gemaakt. Volgens het hof functioneerde het parlement slecht en hielden parlementariërs zich niet aan de regels. Tegenstanders van de president vermoeden dat de rechters handelden in opdracht van Maduro.

Direct na de beslissing van de rechters gingen in de hoofdstad Caracas duizenden mensen de straat op. De oproerpolitie en het leger sloegen de protesten hard neer. Onder internationale druk riep Maduro het gerechtshof op het parlement zijn macht terug te geven.

Sindsdien blijft de oppositie demonstranten oproepen de straat op te gaan zolang de situatie in het land niet verbetert. Venezuela heeft enorme olievoorraden maar verkeert in diepe crisis. Het land kampt met voedselschaarste en een tekort aan medicijnen en dagelijkse producten.