De Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin hebben dinsdag telefonisch overleg gehad over de situatie in Syrië. Beide zeggen "dat alles gedaan moet worden om het geweld te beëindigen".

Het was het eerste gesprek tussen beide leiders sinds de VS een luchtaanval had uitgevoerd in Syrië. Er werd onder meer gesproken over samenwerking tegen Islamitische militanten in het Midden-Oosten.

In een verklaring van het Witte Huis staat dat het een "goed gesprek" was tussen Trump en Poetin. Het Kremlin spreekt van een "zakelijk en constructief gesprek". De VS zal woensdag en donderdag een vertegenwoordiger sturen naar de Syrische staakt-het-vuren-gesprekken in Astana.

Uiteindelijk spraken de twee wereldleiders ook over de manier waarop zij het beste de situatie in Noord-Korea konden aanpakken. Poetin vroeg Trump om terughoudendheid en stuurde aan op een diplomatieke oplossing.

Volgens het Kremlin wordt er gekeken of er een ontmoeting gerealiseerd kan worden tussen beide mannen rondom de G20 in Hamburg in juli. 

Noord-Korea: 'Dicht bij kernoorlog met VS'
Noord-Korea: 'Dicht bij kernoorlog met VS'