Zeker vijf extreemrechtse mensen zijn geïnfiltreerd in het Duitse leger. Dat melden Duitse onderzoeksjournalisten dinsdag. Vanwege de onthulling heeft de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, een bezoek aan de Verenigde Staten afgezegd.

De zaak kwam aan het licht na de aanhouding van een 28-jarige legerofficier op 27 april.

De eerste luitenant had een dubbele identiteit aangenomen en deed zich voor als vluchteling uit Syrië door zich als zodanig te laten registreren. Justitie denkt dat de militair een aanslag wilde plegen, zodat vluchtelingen daar de schuld van zouden krijgen.

De man had op het vliegveld van Wenen een pistool verstopt in een toilet. Hij werd betrapt toen hij het pistool wilde ophalen. De eerste luitenant en een mogelijke handlanger zitten vast.

Lijst

Volgens onbevestigde berichten had de man een lijst met doelwitten opgesteld met daarop vijf namen onderwie voormalig bondspresident van Duitsland Joachim Gauck en de huidige minister van Justitie Heiko Maas.

De officier heeft mogelijk ook munitie gestolen, na een schietoefening. ''We hebben onregelmatigheden vastgesteld'', zegt generaal Volker Wieker daarover. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar de eerste luitenant overgenomen.

Onder vuur

Von der Leyen is zelf ook onder vuur komen te liggen, vanwege haar reactie op de aanhoudingen. In een interview met de Duitse zender ZDF zei ze zondag: ''Het leger heeft een probleem met de instelling en duidelijk een zwakke leiding.'' De militaire vakbond antwoordde daarop: ''Leiding begint aan de top.''

Von der Leyen zou woensdag haar Amerikaanse collega Mattis en functionarissen van de Verenigde Naties ontmoeten.