De Amerikaanse president Donald Trump is mogelijk mede-aansprakelijk voor witwassen en belastingfraude door een zakenpartner in 2005. Dat meldt het onderzoeksprogramma ZEMBLA dinsdag.

Trump werd in 2005 voor 18 procent eigenaar van appartementencomplex Trump SoHo in New York. De andere eigenaar - een bedrijf dat Bayrock heet - wordt beschuldigd van financiële fraude.

Bayrock gebruikte onder andere Nederlandse brievenbusfirma’s die ervan verdacht worden geld te hebben witgewassen. De constructie zou zijn bedoeld om miljoenen dollars van New York naar Europa te krijgen.

Zo zou Bayrock in 2007 1,5 miljoen dollar hebben weggesluisd. Een van de eigenaren van Bayrock zou bovendien een crimineel verleden hebben.

ZEMBLA onderzoekt dubieuze zakenrelaties Trump
ZEMBLA onderzoekt dubieuze zakenrelaties Trump

Diefstal

De Nederlandse bedrijfsconstructie zou eigendom zijn van de directeur van Bayrock en de Kazachstaanse familie Khrapunov. Victor Khrapunov wordt door de overheid van Kazachstan verdacht van diefstal van honderden miljoenen aan staatseigendommen. 

In de Verenigde Staten wordt Bayrock ook verdacht van belastingfraude. Advocaat Fred Oberlander voert namens de staat New York een rechtszaak tegen Bayrock. Oberlander denkt dat ook Trump door de zaak in grote problemen kan komen.

'Samenzwering tot een misdrijf'

"Iedereen die een bedrijf bestuurt door middel van criminele activiteiten is schuldig aan een misdrijf. Iedereen die daar weet van heeft en er bij helpt is schuldig aan samenzwering tot een misdrijf", zegt Oberlander tegen ZEMBLA.

Het Witte Huis en de Trump Organization wilden niet reageren op het bericht van ZEMBLA. Woensdagavond besteedt het programma in een uitzending uitgebreid aandacht aan de zakenrelaties van de president.