De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt dat hij een nieuwe nationale vergadering in het leven wil roepen, die de bevoegdheid heeft om de grondwet te herschrijven.

Het nieuwe orgaan zal bestaan uit gewone burgers en overheidsmedewerkers die op de hand zijn van de regering. Het door de oppositie gecontroleerde parlement kan zo worden omzeild. Dat verkondigde de president maandag op de Dag van de Arbeid voor duizenden aanhangers in de hoofdstad Caracas, meldt AFP.

Maduro denkt de politieke crisis in het land op deze manier te kunnen bezweren. Tegenstanders die het land bedreigen worden zo buitenspel gezet.

Venezolaanse president Maduro wil nieuwe nationale vergadering
Venezolaanse president Maduro wil nieuwe nationale vergadering

Coup

De Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles riep het volk meteen op om in opstand te komen en de "coup" niet te accepteren. Hij stelt dat de voornemens van Maduro "een grondwettelijke fraude" zullen betekenen.

Het leidde maandag in verschillende delen van Caracas opnieuw tot botsingen tussen oppositieaanhangers en de politie, die traangas en waterkanonnen inzette om de betogers uiteen te drijven.

Hooggerechtshof

In het Zuid-Amerikaanse land vonden de afgelopen maand hevige protesten plaats gericht tegen de socialistische president. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven.

In maart van dit jaar nam het hooggerechtshof de macht van het parlement over, waardoor de oppositie monddood werd gemaakt. Volgens het hof functioneerde het parlement slecht en hielden parlementariërs zich niet aan de regels. Tegenstanders van de president vermoeden dat de rechters handelden in opdracht van Maduro.

Direct na de beslissing van de rechters gingen in de hoofdstad Caracas duizenden mensen de straat op. De oproerpolitie en het leger sloegen de protesten hard neer. Onder internationale druk riep Maduro het gerechtshof op het parlement zijn macht terug te geven.

Sindsdien blijft de oppositie demonstranten oproepen de straat op te gaan zolang de situatie in het land niet verbetert. Venezuela heeft enorme olievoorraden maar verkeert in diepe crisis.

Opnieuw protesten tegen president Maduro in Venezuela
Opnieuw protesten tegen president Maduro in Venezuela