De minister-president van Malta, Joseph Muscat, heeft maandag tijdens een bijeenkomst van zijn regeringspartij Labour vervroegde verkiezingen uitgeroepen. De bevolking gaat begin volgende maand al naar de stembus, een jaar eerder dan de bedoeling was.

''Ik zal vandaag de president nog vragen het parlement te ontbinden om algemene verkiezingen te houden op zaterdag 3 juni. Dan mag Malta beslissen of de klok wordt teruggezet of dat we op de ingeslagen weg voortgaan'', aldus Muscat op de website van de Times of Malta.

De premier wil bevestiging voor zijn tot dusver gevoerde beleid omdat hij tekenen van ongerustheid heeft bespeurd. Hij erkende fouten te hebben gemaakt, maar loopt daar niet voor weg. De oppositie probeert die breed uit te meten.

Malta is momenteel voorzitter van de Europese Unie. De kleine eilandstaat geldt als belastingparadijs en dat heeft de economie geen windeieren gelegd. ''Europa benijdt ons'', zei Muscat, die onder meer wees op de groei van de werkgelegenheid.

Panama Papers

Zijn regering kwam in opspraak omdat volgens de Panama Papers een minister belasting zou hebben ontdoken via trustbedrijven.

De premier kwam onlangs zelf ook onder vuur te liggen toen zijn vrouw werd beschuldigd van onoorbaar zakendoen. Volgens Muscat, die in de laatste peiling 4 procent voorstaat op de Nationalistische Partij van zijn centrumrechtse rivaal Simon Busuttil, is dat gelogen. ''Ik heb niets te vrezen, de waarheid is aan mijn kant. Ik ben clean.''