Amerikaanse congresleden hebben zondagavond (lokale tijd) een akkoord bereikt over een breed uitgavenpakket, waardoor de federale overheid tot eind september geld uit kan blijven geven.

Daarmee lijkt een zogeheten 'shutdown' afgewend, meldt The Washington Post.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten de overeenkomst nog wel goedkeuren, maar volgens de krant stemt het Congres naar verwachting deze week in met de begrotingsplannen, waarin verhoogde uitgaven aan defensie en grensbewaking zijn opgenomen.

Het akkoord volgt na weken van spanningen tussen Republikeinen en Democraten, nadat president Trump eiste dat de financiering voor zijn controversiële muur tussen Mexico en de Verenigde Staten in de begroting zou worden opgenomen.

De Democraten leken daardoor tegen de begroting te gaan stemmen, totdat Trump deze eis enkele dagen geleden van tafel haalde.

Opvallendste cijfers van de eerste honderd dagen van Trump
Video
Opvallendste cijfers van de eerste honderd dagen van Trump

Spoedwetgeving

Afgelopen vrijdag nam het Congres nog spoedwetgeving aan waardoor de overheid kon blijven draaien. Zonder het akkoord had de overheid vanaf zaterdag de loketten moeten sluiten en ambtenaren naar huis moeten sturen. Dat gebeurde voor het laatst in 2013, toen de Republikeinen de overheid gedurende zeventien dagen lamlegden, in een vergeefse poging het zorgverzekeringsplan van toenmalig president Barack Obama te saboteren.

Het huidige begrotingsjaar in de VS eindigt op 30 september.