De Amerikaanse president Donald Trump blikte zaterdagavond (lokale tijd) tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania terug op zijn eerste honderd dagen als president, die volgens hem "erg productief" zijn geweest.

Trump zei voor een zaal vol juichende aanhangers in Harrisburg klaar te zijn voor de "grote slagen die nog moeten komen, en die we allemaal gaan winnen".

Hij haalde daarna opnieuw uit naar de "onbekwame en oneerlijke" media, die volgens Trump niet de waarheid vertellen over de prestaties van zijn regering. "Mijn regering is er elke dag geweest voor de geweldige burgers van ons land. We lossen de ene belofte na de andere in", zei hij.

Opvallendste cijfers van de eerste honderd dagen van Trump
Opvallendste cijfers van de eerste honderd dagen van Trump

Milieuregels

De president benoemde een aantal van zijn behaalde successen, zoals de beëdiging van Neil Gorsuch als rechter van het Amerikaanse hooggerechtshof, het wegwerken van veel milieuregels voor het bedrijfsleven, zijn goedkeuring voor de aanleg van de pijplijn in North Dakota en de verscherpte veiligheidsmaatregelen aan de grens met Mexico.

Sara Polak, docent American Studies aan de Universiteit Leiden, noemt bovenstaande prestaties "klein bier". Alleen de benoeming van Gorsuch kan worden gerekend als een groot succes, zei ze tegen NU.nl. Om die benoeming erdoor te krijgen was wel een drastische verandering van de regels van de Senaat nodig om een blokkade van de Democraten te omzeilen. Die wijziging kan in de toekomst ook de Republikeinen parten spelen.

Voor de dingen die tijdens zijn eerste periode als president mislukt zijn, zoals het vervangen van Obamacare en het invoeren van een inreisverbod, gaf Trump tijdens zijn toepsraak in Pennsylvania de Democraten de schuld.

Daarmee ging de president voorbij aan het feit dat de twee versies van zijn inreisverbod volgens verschillende rechters niet grondwettig waren en werden stopgezet, en dat zijn vervanging voor Obamacare werd getorpedeerd door een factie binnen zijn eigen Republikeinse partij. Die toont zich steeds meer verdeeld over het beleid van de regering-Trump.

Trump benadrukte opnieuw dat de muur met Mexico, een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes, er komt. Vorige week werd hij gedwongen de start van de bouwwerkzaamheden uit te stellen, omdat hij de begroting niet rond kreeg. 

Ook is de algemene regeringsbegroting voor het komende jaar nog niet in kannen en kruiken.

Correspondents' Dinner

Ook gebruikte de president zijn spreektijd om het Correspondents' Dinner, dat op dezelfde avond wordt gehouden in Washington D.C., belachelijk te maken. Trump zei in februari al af voor het samenkomen waar politici en media traditioneel met elkaar dineren.

"Een grote groep van Hollywood-acteurs en media is elkaar aan het troosten in een hotel in onze hoofdstad", riep Trump, waarop de menigte in Harrisburg reageerde met een luid boe-geroep. "Het is het werk van de media om eerlijk te zijn en de waarheid te vertellen. De media verdienen een dikke vette onvoldoende."

De afwezigheid van de president zorgde voor een wat fletse editie van het Correspondent's Dinner, meldt AP. De commander-in-chief wordt daar normaal gesproken op de hak genomen en maakt zelf ook grappen over de relatie tussen politici en de pers.

Daily Show-komiek Hasan Minhaj, hoofdact van de avond, zei over Trumps afwezigheid: "De leider van ons land is hier niet aanwezig. Dat komt omdat hij in Moskou woont. Dat is een hele lange vlucht. En die andere kerel - volgens mij is hij in Pennsylvania, omdat hij niet tegen een grapje kan." 

Persvrijheid

De organisaties Reporters zonder Grenzen (RSF) en Freedom House presenteerden vorige week allebei een rapport over de stand van de persvrijheid in de wereld. RSF schreef zich zorgen te maken over "een giftige vorm van het zwartmaken van de media en het verspreiden van nep-informatie en fake news", waardoor de Verenigde Staten sinds de verschijning van Trump op het politieke toneel van plaats 41 naar plaats 43 zakte op de ranglijst van de organisatie. 

Ook Freedom House signaleert een toegenomen druk op Amerikaanse journalisten, die tijdens de verkiezingscampagne en daarna slachtoffer werden van de "ongebruikelijk vijandige retoriek" van Trump en intimidatie door zijn aanhangers.

Klimaatmars

Op het moment dat Trump zijn bijeenkomst in Pennsylvania hield waren in tientallen Amerikaanse steden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het klimaatbeleid van Trumps regering. Hierover zei hij alleen: "Geniet van de dag, geniet van het weer".