De Russische autoriteiten hebben zaterdag in het hele land tientallen demonstranten opgepakt die betoogden tegen de Russische president Poetin. 

In St. Petersburg woonden zo'n tweehonderd mensen de  plaatselijke demonstratie bij. Ten minste dertig van hen werden opgepakt, meldt persbureau AFP. Volgens de organisatie OVD-Info, die bijhoudt hoeveel politieke activisten vastzitten in Rusland, werden er 125 arrestaties verricht. 

Ook in de zuidelijk gelegen stad Kemerovo zouden meer dan zestien demonstranten zijn gearresteerd, zeggen plaatselijke bronnen tegen de BBCIn andere steden zou de politie demonstranten hebben belet zich bij betogingen te voegen.

De demonstraties, waarvoor officieel geen toestemming was gegeven, werden gehouden onder het motto ''Wij zijn ziek van hem'' en was georganiseerd door de beweging Open Rusland. Die is opgericht door Kremlin-criticaster Michail Chodorkovski, de voormalige eigenaar van oliemaatschappij Yukos.

Moskou

In hoofdstad Moskou verliep de demonstratie, die door vele media werd bijgewoond, rustig. De actievoerders liepen naar het kantoor van het staatshoofd om daar petities af te geven waarin Poetin wordt opgeroepen niet mee te doen aan de verkiezingen in 2018 en uit de politiek te stappen. 

Net als de demonstranten was de oproerpolitie met honderden manschappen aanwezig in het centrum van de Russische hoofdstad. De route langs het presidentskantoor was afgezet met hekken. Het kantoor van Poetin was door die afzettingen niet bereikbaar.

Volgens de politie deden 250 mensen mee aan het protest. De organisatie had het over het dubbele.

Onder druk

Open Rusland was de afgelopen dagen in het licht van de demonstratie door de autoriteiten onder druk gezet. Donderdag werden de kantoren van de organisatie door de politie doorzocht.

Poetin, die al zeventien jaar de Russische politiek domineert, heeft nog niet bekendgemaakt of hij zich verkiesbaar stelt.

Terwijl het in Moskou rustig bleef, werden elders actievoerders gearresteerd. Activisten meldden zaterdag dat in Sint-Petersburg honderdtwintig mensen door de politie waren opgepakt. Ook in de plaatsen Toela en Kemerovo werden mensen aangehouden.