Delen van Polen, Slowakije en Tsjechië zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag getroffen door zware overstromingen en noodweer. Straten en kelders liepen onder. Beken veranderden in kolkende watermassa's. Daardoor vielen in Slowakije drie doden gevallen.

In Ochodnica, in het noorden van Slowakije, kwam een terreinauto in een beek terecht. De twee inzittenden konden op eigen kracht het voertuig verlaten, maar werden vervolgens door het woeste water meegesleurd.

Een van de mannen wist zich uiteindelijk vast te klampen aan een drijvende boom. Hij kon gered worden door de brandweer, de andere man werd enkele uren later dood gevonden.

Op vrijdagavond werd een 56-jarige man al dood in een beek gevonden in het dorp Hvozdnica. Vermoedelijk is hij meegesleurd door het snel stromende water.

Waarschuwingen

Zaterdag waagde een groep kanoërs zich ondanks waarschuwingen toch op de sterk gegroeide rivier Vah, een zijrivier van de Donau. Een 45-jarige man viel uit de boot. Hij werd door de brandweer uit het water gehaald maar reanimatie mislukte.

De overstromingen worden veroorzaakt door zware regenval gecombineerd met smeltwater uit de bergen waardoor rivieren en beken buiten hun oevers traden. De brandweer heeft tijdelijke dammen aangelegd met zandzakken.

Zaterdagmiddag zakte het water weer.