De leiders van de 27 overblijvende EU-lidstaten hebben zaterdag een unaniem akkoord bereikt over richtlijnen voor de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie. 

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, die de gesprekken in Brussel leidde, maakte op Twitter bekend dat er een "ferm en eerlijk mandaat" is bereikt over de onderhandelingen. 

Het kostte de 27 leiders "minder dan een kwartier" om de ontwerprichtlijnen voor de onderhandelingen goed te keuren, aldus Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker . Die richtlijnen waren op 31 maart opgesteld door Tusk. 

Iedereen heeft nog aangestipt welke punten voor zijn of haar land de komende maanden belangrijk zijn, aldus premier Mark Rutte, die ook aanwezig was in Brussel. 

In een verklaring benadrukken de 27 hun wens om in de toekomst het Verenigd Koninkrijk als ''hechte partner” te hebben. Maar ''een niet-lid van de unie dat niet dezelfde verplichtingen als een lidstaat heeft, kan niet dezelfde rechten en voordelen genieten''.
 

Binnen kwartier akkoord over Brexit-onderhandelingen tijdens EU-top
Binnen kwartier akkoord over Brexit-onderhandelingen tijdens EU-top

Gefaseerde aanpak

De EU gaat voor een gefaseerde aanpak, getuige de opdracht aan hoofdonderhandelaar Michel Barnier: eerst de boedelscheiding, inclusief de rekening, ''voldoende" afronden, dan pas praten over de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk.

Barnier en zijn team kunnen nu aan de slag met concrete voorstellen voor de eerste zaken die zullen worden aangepakt. Dat zijn de rekening van de scheiding en de positie van de EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen en de Britten die elders in de EU leven. Volgens Tusk gaat het om 4,5 miljoen mensen.

Ook duidelijkheid over de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland is voor de EU-onderhandelaars een prioriteit.

Discipline

De richtsnoeren voor Barnier waren volgens bondskanselier Angela Merkel ''uitstekend voorbereid" en op diplomatiek niveau al uitonderhandeld. Toch is het vertoon van eensgezindheid ''uniek", zoals verschillende leiders zeiden.

Merkel zei  verder dat de 27 nu ''de discipline moeten opbrengen stap voor stap" het proces te doorlopen.

De gesprekken met het Verenigd Koninkrijk gaan van start na de parlementsverkiezingen in dat land, die op 8 juni zullen worden gehouden. 

''Ze zullen moeilijk zijn", aldus Juncker. ''Ik heb de indruk dat onze Britse vrienden de technische complexiteit onderschatten."

Handelsrelaties

Premier Mark Rutte zei zaterdag voorafgaand aan de EU-top dat Nederland er belang bij heeft zo snel mogelijk na de Brexit nieuwe handelsrelaties te vormen met het VK.

 ''We moeten eerst hele goede afspraken maken over de echtscheiding maar zodra daar vertrouwen over is, moeten er ook snel goede afspraken worden gemaakt over de toekomstige relatie. Over handel, maar ook politiek", aldus Rutte.