Paus Franciscus heeft zaterdag gewaarschuwd tegen religieus fanatisme tijdens een mis aan het einde van zijn tweedaagse bezoek aan de Egyptische hoofdstad Caïro. De kerkvader riep moslimleiders op zich te verenigen tegen geweld.

Het bezoek van de 80-jarige Franciscus vond plaats drie weken na twee bomaanslagen op koptische kerken door Islamitische Staat, waarbij ten minste 45 mensen om het leven kwamen. 

In het Arabische land met een overwegend moslimbevolking is ongeveer 10 procent christen, van wie de meesten kopten zijn. In Egypte wonen ongeveer 270.000 katholieken. Christenen zijn steeds vaker doelwit van aanslagen.

De paus refereerde tijdens het bezoek aan de precaire situatie van christenen in het Midden-Oosten door te pleiten voor vrijheid van godsdienst en extremisten ervan te beschuldigen dat zij de ware aard van God verkeerd afschilderen.

"Het ware geloof leidt ons tot het beschermen van de rechten van anderen met dezelfde bezieling en hetzelfde enthousiasme waarmee we onze eigen rechten beschermen", aldus Franciscus.

Al-Sisi

Op vrijdag, zijn eerste dag in Egypte, doorliep Franciscus een druk programma van ontmoetingen met politieke en religieuze leiders. Zaterdag ging hij voor in een mis in een zwaarbeveiligd stadion in Caïro, waar volgens het Vaticaan zo'n vijftienduizend mensen op afkwamen.

De uitspraken van de paus vormen zijn scherpste veroordeling van religieus geweld tot nu toe. Ook leek hij zijn steun uit te spreken voor de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi, die in eigen land tegen verschillende islamitische terreurorganisaties strijdt. 

Al-Fattah is een autoritair staatshoofd, die door mensenrechtenorganisaties onder andere wordt beschuldigd van het zonder proces vastzetten van duizenden leden van de politieke oppositie en andere dissidenten. 

Paus veroordeelt religieus geweld tijdens grote mis in stadion Caïro
Paus veroordeelt religieus geweld tijdens grote mis in stadion Caïro

'Demagogisch populisme'

Wel brak de paus tijdens zijn toespraak in het stadion een lans voor de mensenrechten en waarschuwde hij voor "demagogische vormen van populisme". 

"De geschiedenis kent geen vergeving voor diegenen die gerechtigheid prediken, maar onrecht in de praktijk brengen", adus de paus. 

Na de mis had de paus nog een lunch met Egyptische bisschoppen. In de late middag keert hij terug naar Vaticaanstad.