De Hongaarse premier Viktor Orbán belooft de omstreden universiteitswet in lijn te brengen met Europese wetgeving. Dat heeft hij zaterdag toegezegd in Brussel na een ''openhartige'' discussie, aldus de Europese Volkspartij (EVP), waar Orbáns Fidesz-partij deel van uitmaakt in het Europees Parlement.

''De EVP zal niet accepteren dat basale waarden en de rechtsstaat worden ingeperkt’’, schrijft de partij in een verklaring.

De Europese Commissie begon vorige week een juridische procedure tegen Hongarije omdat de gewraakte wet in strijd zou zijn met het recht op academische vrijheid en vrije vestiging.

Steeds meer EVP-leden, onder wie ook CDA-Europarlementariërs, eisen dat de nationalist Orbán de wet aanpast en de Europese waarden respecteert.

Orban heeft verzekerd ''alle noodzakelijke stappen’’ te nemen om aan de bezwaren van de commissie tegemoet te komen, aldus partijvoorzitter Joseph Daul.

George Soros

Door de wet dreigt de Central European University (CEU) in Boedapest te moeten sluiten en daar is de EVP op tegen. Orbán staat op voet van oorlog met de oprichter van de CEU, de liberale Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros.

De EVP keerde zich ook fel tegen de ''misleidende’’ nationale raadpleging onder de titel Stop Brussel, die de Hongaarse regering deze maand organiseerde.

''Onacceptabel, deze blatante anti-EU-retoriek. De constante aanvallen op Europa die Fidesz al jaren lanceert, hebben een niveau bereikt dat we niet kunnen tolereren'', aldus de partij, die de grootste fractie in het parlement levert. ''Onze overtuigingen zijn diep pro-Europees."